Sommarkurser 2017

Det är nu inte längre möjligt att söka sommarkurser för 2017. Välkommen tillbaka nästa år. Som referens finns fortfarande sommarkursbroschyren kvar här nedan.


Sommarkursbroschyr 2017 (pdf)

Obs! Förändringar kan förekomma.


Kursperiod 1: 25 juni - 1 juli

Trädgård - från jord till bord*, Eva Traore Dahlberg
Askar i trä*, Leif Burman
Skrivarkurs, Bob Hansson och Tove Folkesson

Kursperiod 2: 2 juli - 8 juli

Från tall till pall, Hiromi Ballantyne
Rakukeramik*, Maija Suomalainen
Textilt hantverk och formgivning - Mönstra med färg*, Linda Zetterman
Färg i fokus*, Kajsa Löfstedt

Kursperiod 3: 9 juli - 22 juli

Forma i trä*, Johannes Lindgren
Möbeltapetsering*, Märta Bring
Keramik - Drejning*, Kennet Williamsson
Vården av våra fruktträd (obs! period 9 juli - 15 juli), Niklas Medin

Kursperiod 4: 23 juli - 5 augusti (International course period)

Pallworkshop/Stoolworkshop*, Mats Aldén
Textil design och tryck/Textile printing and design*, Marie-Louise Sjöblom
Keramik - Kavling/Ceramics - slab building*, Malin Grumstedt
Akvarell - Fortsättning (obs! period 23 juli - 29 juli), Ria Roes Schwartz

Kursperiod 5: 6 augusti - 12 augusti

Fritt broderi och konsten att skapa bild, Ria Roes Schwartz och Henriette Ousbäck
Keramik - Glasyrer*, Anders Fredholm
Skrivarkurs - Nybörjare, Bob Hansson och Tove Folkesson
Ekologisk vegetarisk matlagning (obs! period 6 aug - 9 aug), Erik Måneld

Kurser som är markerade med asterix bedrivs i enlighet med förordningen om stöd för konst och kulturutbildningar (2013:871). Myndigheten för Yrkeshögskolan är tillsynsmyndighet.

 

Kursperiod 1: 25 juni - 1 juli 2017

Trädgård - från jord till bord

Kursledare: Eva Traore Dahlberg, Kursavgift: 3 500 kr

Jag heter Eva Traore Dahlberg och är till yrket agronom. Jag har alltid och överallt där jag varit i världen sysslat med odling. I den kurs som jag lägger upp grundplanerna för, men som vi första dagen detaljplanerar tillsammans, kommer vi att gå från ”jord till bord”. Det vill säga att vi ska via handen, hjärtat och slutligen huvudet lära oss om jordar, gödsling, sådd, skötsel, förökning och trädgårdsplanering. Vi kommer att göra flera inspirerande studiebesök och naturligtvis njuta av att vara delaktiga i Capellagårdens trädgård.

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Askar i trä

Kursledare: Leif Burman, Kursavgift: 3 500 kr

Att förvara något speciellt i en träask har alltid upplevts både exklusivt och omhändertagande. Askens huvudfunktion är ofta att förvara men också att förhöja och fördröja mötet med dess innehåll. Under en vecka kommer du att bygga askar som förvarar något som för dig är speciellt eller förvarar något som blir speciellt för en mottagare. Processen i asktillverkningen kommer att bli en upplevelse i sig. Du tar med dig en liten sak till kursen som du skulle vilja förvara i en ask eller något som du skulle vilja ge bort till någon. Vi går igenom olika grundläggande tekniker och jobbar sedan med formgivning och tillverkning av askar. Under kursen kommer vi i första handatt jobba med traditionella snickerimaskiner så vi förutsätter en viss vana i dessa men framförallt ett intresse för att utveckla små askar.

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Skrivarkurs

Kursledare: Tove Folkesson och Bob Hansson, Kursavgift: 3 900 kr

Att skriva poesi är bra, men att uppleva den är ännu bättre. Kursen är inte bara till för ditt huvud, utan också för din själ. Kursen kommer innehålla frigörande små övningar för att spärrar ska halkas förbi och ersättas med glädje. Vi gör korta meditationer, både guidade och fysiska. Att skriva sann text kan handla om att utmana sin trygghetszon, och det kommer vi även att försöka göra rent fysiskt. På morgnarna får ni också möjlighet att göra yoga. Vi kommer att fokusera på text både ur ett rent literärt perspektiv, men också utforska det som ett instrument för självutveckling. Alen Ginsberg sa; för att skriva fritt, måste du leva fritt. Det är dock inte något vi räknar med att kunna göra ens efter den här veckan. Men kanske ett litet steg däråt? Ambitionen är att dina texter och ditt skrivande kommer mötas på just det stadium det befinner sig, så oavsett om du skrivit tio år eller sju dagar så har du precis lika stor förutsättning för att bli inspirerad och möjligen en smula klokare. Eller oklokare, om det nu är det som behövs.

Hur veckan kommer bli, vet vi ju inte förrän efteråt, men här är en kvalificerad gissning. Det viktigaste är att vi inte kommer hit för att prestera. Er uppgift är inte att vara duktiga kursdeltagare eller geniala författare. Vi är inte där för att lyckas, utan för att undersöka. Vår uppgift är att skriva text, inte bra text. Förhoppningsvis kommer meditationerna hjälpa oss att glömma bort vår inre ”idol-jury”. Du är välkommen i all din storhet och i all din bräcklighet. Med alla dina ord, med alla dina tystnader, med all din lust och all din tvekan. Först och främst kommer vi skriva och läsa varandras texter. Det kommer handla både om att skriva texter och att framföra dem. Både poesi och prosa är välkommet. Och allt där emellan.

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Kursperiod 2: 2 juli - 8 juli 2017

Från tall till pall

Kursledare: Hiromi Ballantyne och Tony Cameron, Kursavgift: 4 500 kr inklusive kost- och logiavgift

Kursen är en inspirationskurs för ungdomar med intresse för trä. Du kan deltaga på kursen antingen som stipendiat eller betalande deltagare. Obs, ansökan görs genom Lions Club, Mörbylånga. För mer information och anmälan, se www.lionsmorbylanga.se/fran-tall-till-pall

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Rakukeramik

Kursledare: Maija Suomalainen, Kursavgift: 3 500 kr

Du är nyfiken på keramik i rakuteknik och vill veta hur det går till. Om du har erfarenhet av att arbeta med lera så är det bra, men inte nödvändigt. Kursmålet är att tillverka objekt som bränns i rakuugnar, en vedeldad och en gasolugn. Vi tummar, kavlar, ringlar och drejar. Först får våra skapelser torka och därefter brännas i en skröjugn. Föreläsningar med bildvisning och samtal, fokus på Japan i allmänhet och rakukeramik i synnerhet. Promenader och avkoppling i Capellagårdens trädgård. Gemensamma måltider i Vingårdssalen. Du får tillfälle att besöka Capellagårdens verkstäder. Denna veckokurs är arbetsintensiv, därför bör du vara fokuserad och laddad. De första två dagarna arbetar vi med att tillverka våra föremål, som sedan ska  torkas, skröjbrännas och glaseras. De två sista dagarna bränner vi utomhus i våra två ugnar. Du kan välja att arbeta helt efter egna idéer eller med förebilder. Vår kursledare ger dig individuell hjälp efter behov. Vi är en liten grupp med skiftande bakgrund och ålder.

 

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

 

Textilt hantverk och formgivning - Mönstra med färg

Kursledare: Linda Zetterman, Kursavgift: 3 500 kr

En kurs för dig som vill få en introduktion till textilt hantverk och formgivning. Vi kommer att använda olika tekniker som färgning med pigmentfärger och indigo för att undersöka olika sätt att formge mönster och ytor med reservageteknik. Vi skapar mönster genom att färga, teckna, vika, sy och måla. Kursen innehåller också en formgivningsuppgift där du kommer att kunna pröva flera metoder att arbeta med inspiration och form. De olika momenten kommer att ge nya idéer och kunskap om textil. Efter kursen kommer du själv att kunna skapa mönster, räkna recept och arbeta med textila pigment och färger. Du får även en introduktion till textila hantverkstekniker som indigofärgning, blocktryck, ikat­vävning och Shibori. 

Shibori är det gemensamma namnet för flera reservage tekniker som används till att skapa mönster och former genom att använda trä, tråd, papper och plast m.m. Allt läromedel finns tillgängligt på både svenska och engelska. Material kan köpas till självkostnadspris på Capellagården.

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Färg i fokus

Kursledare: Kajsa Löfstedt, Kursavgift: 3 500 kr

En djupdykning i färgsättning. Här får färgen stå för sig själv. Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt arbete med färger, privat eller professionellt.  

Vi målar färgfält med gouache på papper, hittar nyanser och kombinerar färger. Deltagarna får associera kring kulörers stämningar, kombinera och undersöka hur färger förändras av ljus. Vi upptäcker också färger att arbeta med i de vackra omgivningarna. Lämna allt vad prestationskrav heter hemma, här gäller det att vara närvarande i skapandet.

Kursen ger en förfinad blick för färgnyanser och hur de påverkar oss. Efter att ha blandat många toner blir deltagarna både kunnigare och modigare i sitt arbete med färg. Något som är användbart i de flesta kreativa yrken.

Kursen utmanar dig på just den nivå du befinner dig. Välkommen till en färgrik vecka!

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Kursperiod 3: 9 juli - 22 juli 2017

Forma i trä

Kursledare: Johannes Lindgren, Kursavgift: 4 900 kr

Kursen vänder sig till dig som vill utforska materialet trä och lära dig hur det kan formas.

Genom praktiskt arbete i såväl färskt som torrt trä övas grundläggande tekniker för bearbetning och sammansättningar. Inom ramen för kursen tillverkas olika produkter såsom slöjdföremål och enklare möbler.

Kursens mål är att utveckla och fördjupa förståelsen för materialet trä och fokuserar på arbetet med handverktyg med begränsade inslag av maskiner. Upplägget kännetecknas av metodisk planering och den individuella handledningen ges stort utrymme. Det praktiska arbetet vid hyvelbänken varvas med gemensamma genomgångar och föreläsningar.

Forma i trä vänder sig till både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av att arbeta i trä. Om du funderar på att gå huvudutbildningen i möbelsnickeri är det här en mycket bra förberedelsekurs.

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Möbeltapetsering

Kursledare: Märta Bring, Kursavgift: 4 900 kr

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i traditionellt tapetser­arhantverk och omklädselarbete. Genom att arbeta med din egen möbel lär du dig att bygga upp en stoppning på sadelgjord med naturmaterial såsom kroll, tagel, hampa och bomull. Stil- och hantverkshistoria, material­kännedom och teknikgenomgångar integreras fortlöpande i arbetet.

Enklare översyn av möbelns träkonstruktion kan eventuellt bli aktuell. Ta med dig ett par stolar, en karmstol, mindre fåtölj eller liknande. Om du vill klä din möbel, tänk på att ha med tyg, band och ev. snodd. Observera att resårsnörning inte ingår i kursen.

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Keramik - Drejning

Kursledare: Kennet Williamsson, Kursavgift: 4 900 kr

Välkommen till två veckor keramik på Capellagården, en keramikkurs med med betoning på drejad bruksvara. Jag tänker att vi övar på bruksvaror, saker att använda i hemmet, tallrikar, muggar skålar, kannor... Vi glaserar med klassiska stengodsglasyrer, celadon, chun, oxblod, tenmuko och vedaskaglasyrer och bränner sedan godset i en s.k. reduktionsbränning i en gasoldriven keramikugn. Saker att tänka på: Lämpliga kläder för keramikarbete, alltså kläder som tål lite lera. Ett bra förkläde är väldigt bra att ha och du som har jobbat lite med keramik har kanske också några personliga verktyg att ta med. Här finns också verktyg för er som inga har. Välkommen till Sommardrej på Capella.
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

 

Vården av våra fruktträd (obs! 9 juli - 15 juli)

Kursledare: Niklas Medin, Kursavgift: 3 700 kr

Välkommen till en arbetsvecka i Capellagårdens fruktträdgård! Denna kurs riktar sig till dig som söker de grundläggande kunskaperna för att kunna ta ett fruktträd i din vård framöver. Inga förkunskaper behövs. Vi går igenom den grundläggande trädvården och dess skötselhantverk, med betoning på sommarbeskärning av de friväxande kronträden. Rotområdet och miljön närmast träden kommer att behandlas under veckan och vi kikar även på de spaljéer och övriga fruktbärande träd som växer på Capellagården. Vi hinner också med en kort introduktion i ämnet pomologi (läran om de odlade frukterna). Fruktträdgården anlades i början av åttiotalet och är idag en del av det nationella genbanksarbetet i form av ett lokalt klonarkiv för svenska fruktsorter, t ex. Kalmar Glasäpple och Ölands Kungsäpple.
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

 

Kursperiod 4: 23 juli - 5 augusti 2017 (internationell kursperiod)

Under den internationella kursperioden möts deltagare från hela världen vilket ger ännu en dimension till kurserna. Intresset brukar vara stort och du som svensk deltagare brukar klara dig bra med grundläggande kunskaper i engelska. 

Pallworkshop/Stoolworkshop

Instructor: Mats Aldén, Course fee: 4 900 kr

This is a course for anyone who wants to share the joys and the problems of expressing oneself in wood with the other participants who may come from any country, be of either sex and of all ages. Whether your main interest is sculpture or cabinets making you are equally welcome! The course is not only about developing woodworking skills by making a stool. It is just as much about creating a piece of furniture for a specific purpose.

f this “purpose” is a person, a room, an event, a memory or something else entirely, is up to each student to decide. It is possible to bring your thoughts about a stool you want to make containing sketches, pictures or drawings. The course is intended for people who have a basic knowledge of woodworking materials, hand tools and machinery. It assumes that you can use tools and machines in a responsible manner. Besides a fully equipped traditional workshop it is also possible to work outdoors with a motor saw, axe, etc. Both green and dried indigenous wood is available for use. Bring your own pencils, sketchblock and folding rule and if you want your own hand tools. See also*
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

 

Textil design och tryck/Textile design and printing

Instructor: Marie-Louise Sjöblom, Course fee: 4 900 kr

The summer course in textile design and printing at Capellagården provides an introduction to textile printing. No previous experience is required. ­Students work with various types of blocks and screen printing as well as resist techniques using paper and wax, for example. Students will learn how to calculate repeats and to make test prints. Screens for printing, squeegees and cotton and linen fabrics can be purchased at cost price.

If you already have a screen, squeegee and even fabric, it may be useful to bring them. Individual instruction will be available and the course is methodically planned with individual work mixed with group assignments and presentations. A number of lectures are also included. See also*
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Keramik - Kavling/Ceramics - slab building

Instructor: Malin Grumstedt, Course fee 4 900 kr

Slab building is one of the most basic methods of ceramic production. During the course we will investigate its possibilities further. We will work with thin, thick, soft, hard, coarse or fine slabs to experience the different properties of clay. Out of the rolled out slabs we will build vessel shapes such as boxes and cylinders or construct sculptural work. The flat and even surfaces of the slabs are suitable for decoration and different kinds of relief. Except for the rolling and slab building technique the participants will also be given a brief introduction to the different stages of the ceramic process: shaping, drying, glazing and firing. The course is suitable for both beginners and more experienced, who want to develop their understanding of the subject, for example through working with porcelain. See also*
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

* During this period English predominates as the teaching language. Therefore, for students, applying for this period it is important to be able to understand and talk English. As everyone is learning by making  their own designs, one has to be able to discuss the design and making process with the teacher and follow instructions. These intensive courses are relying on communication and students cannot be dependent on each other for translations. In the selection process it is desirable to have a certificate from a TEOFL test or similar. Please send a copy to summer@capellagarden.se
 

Akvarell - Fortsättning (obs! 23 juli - 29 juli)

Kursledare: Ria Roes Schwartz, Kursavgift: 3 700 kr

En intensiv kurs för dig som vill utforska det moderna akvarellmåleriets möjligheter och uttryck. Under kunnig och inspirerande handledning får du måla med ditt eget skapande i fokus. Akvarell är en lustfylld teknik där man kan leka och experimentera ganska fritt. Vi jobbar med bildbyggnad och komposition, går igenom färglära, dvs. färgens egenskaper, blandningar, kontraster och komplement. Vi kommer att jobba med akvarellkritor och collage.

Vi provar på skrapteknik och tryck i akvarell men även akvarell monotopi. Individuell handledning och gemensamma redovisningar ger nya insikter och upplevelser och bidrar till den egna utvecklingen. Grundläggande erfarenhet av akvarellmåleri krävs! Materialkostnad tillkommer. 
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

 

Kursperiod 5: 6 augusti - 12 augusti 2017

Fritt broderi och konsten att skapa bild

Kursledare: Ria Roes Schwartz och Henriette Ousbäck, Kursavgift: 3 700 kr

I den här kursen kombinerar vi akvarellmåleri och konsten att bygga en bild med övningar och experiment i fritt broderi. Akvarellen är en snabb och en förförisk men oåterkallelig teknik, fritt broderi månar om långsamhetens lov. Går det att kombinera två så vitt skilda tillvägagångssätt? Genom att ta tillvara på teknikernas olikheter lär vi oss att förstärka och utveckla det egna skapandet i färg- och formexperiment, i undersökandet av stygn och dess målande egenskaper och akvarellmåleriets och broderiets specifika möjligheter att bygga en intressant bild.

Kursen är öppen för alla, men det är en fördel med en viss vana vid nål och tråd.
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan
 

Keramik - Glasyrer

Kursledare: Anders Fredholm, Kursavgift: 3 500 kr

Kursen handlar framför allt om stengodsglasyrer. Vi använder min bok ”Glasyr” som kurslitteratur. Där går vi igenom ”Vad är glasyr?” om materialen som bildar glasyren och vad som behövs för att styra utseendet som färg, yta och struktur. Vi behandlar också ämnen som ”Aska och lera som glasyr” samt ”Att sätta färg”. Kursen är till stor del teoretisk men vi gör flera provserier och bränner ett flertal ugnar under kursveckan. Jag kommer att ta med min stora provsamling, A-serien som består av ca 300 glasyrprover som är brända både i oxidation och reduktion. På min hemsida kan du se innehållsförteckningen till boken, och vi skall under kursen försöka hinna med så mycket som möjligt av detta. Adressen till hemsidan hittar du här www.fredholm.nu/glasyrbok
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

 

Ekologisk vegetarisk matlagning (obs! 6 augusti - 9 augusti)

Kursledare: Erik Måneld, Kursavgift: 2 600 kr

Under tre dagar ska vi laga mat med råvaror från Capellagårdens underbara ekologiska odlingar. Kursen kommer att präglas av intresse för och respekt gentemot vår omgivande natur, samtidigt som vi kommer att pröva oss fram inom nya intressanta kulinariska områden. Du kommer att klara dig fint med allmänna kunskaper inom matlagning och ett intresse för hållbarhet och ekologiska råvaror. Varmt välkommen till Capellagårdens kök och trädgård.
> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan

 

Skrivarkurs - nybörjare

Kursledare: Tove Folkesson och Bob Hansson, Kursavgift: 3 900 kr

Att skriva poesi är bra, men att uppleva den är ännu bättre. Kursen är inte bara till för ditt huvud, utan också för din själ. Kursen kommer innehålla frigörande små övningar för att spärrar ska halkas förbi och ersättas med glädje. Vi gör korta meditationer, både guidade och fysiska. Att skriva sann text kan handla om att utmana sin trygghetszon, och det kommer vi även att försöka göra rent fysiskt. På morgnarna får ni också möjlighet att göra yoga. Vi kommer att fokusera på text både ur ett rent literärt perspektiv, men också utforska det som ett instrument för självutveckling. Alen Ginsberg sa; för att skriva fritt, måste du leva fritt. Det är dock inte något vi räknar med att kunna göra ens efter den här veckan. Men kanske ett litet steg däråt? Ambitionen är att dina texter och ditt skrivande kommer mötas på just det stadium det befinner sig, så oavsett om du skrivit tio år eller sju dagar så har du precis lika stor förutsättning för att bli inspirerad och möjligen en smula klokare. Eller oklokare, om det nu är det som behövs.

Hur veckan kommer bli, vet vi ju inte förrän efteråt, men här är en kvalificerad gissning. Det viktigaste är att vi inte kommer hit för att prestera. Er uppgift är inte att vara duktiga kursdeltagare eller geniala författare. Vi är inte där för att lyckas, utan för att undersöka. Vår uppgift är att skriva text, inte bra text. Förhoppningsvis kommer meditationerna hjälpa oss att glömma bort vår inre ”idol-jury”. Du är välkommen i all din storhet och i all din bräcklighet. Med alla dina ord, med alla dina tystnader, med all din lust och all din tvekan. Först och främst kommer vi skriva och läsa varandras texter. Det kommer handla både om att skriva texter och att framföra dem. Både poesi och prosa är välkommet. Och allt där emellan.

> Om ansökan och antagning
> Kost och logi
> Till toppen av sidan