Att gå och bo på Capellagården var avgörande för mig. När jag sökte in fanns det ingen liknande skola i Danmark, där jag kommer ifrån, som hade så mycket fokus på själva hantverket. Att vara omgiven av alla kreativa, kunniga människor och inspirerande material gjorde att jag kände, jag hade hittat hem. Det var inte givet att jag skulle jobba med keramik, men sen jag kom till Capellagården var jag fast.

Levande, lekfullt och lätt – så vill jag, att min keramik ska upplevas! För mig är drejningen ett sätt att gripa tiden, momentet och rytmen på. Jag jobbar med händerna, formgivning och brukskeramik i ett rum där estetik och funktion möts i balans.

Jag hittar stor inspiration i detaljer i naturen – finurliga fenomen som fångar mit blick. Det kan vara strukturen i ett träds bark eller färgen i surrealistiska lavar som ger mig ideen till nästa glasyr. Också ordspråk och musik väcker min fantasi – ljud och ord ger associationer som smälter ihop och materialiserar sig i nya projekt.

Mitt nästa projekt blir att göra glasyr av askorna från dom sjuka almarna på Gotland – ett (förhoppningsvis) vackert sätt att minnas de fallna träden på.

Efter Capella:

Efter två år på Capellagården gick jag “Inkubator – Kreativa Öland“ och startade eget företag. Nu är jag bosatt på Gotland, där min kæreste kommer ifrån, och här har jag startat upp min egen verkstad. Jag är med i ett kooperativ i Visby där jag tillsammans med andra konsthantverkare och konstnär på Gotland driver GKF butik och galleri. Det är ett otroligt bra sätt att få ha både kollegor och en sammanhang på, som jag verkligen kan rekommendera. Det ger mig mycket motivation och inspiration att jobba tillsammans med andra!

Mina bästa råd:

Mina bästa tips till den som ska gå på Capellagården är:

Var modig! Våga testa helt vilt utan tanke på resultat. I keramikverkstäderna finns (nästan) alla tekniker och material tillgängliga!

Var snäll mot dig själv! Även om man skulle vara i verkstaden all sin vakna tid skulle man ändå inte hinna med allt man vill. Att njuta av och vara glad för det som blir är en konst i sig.

Åk ut! Har man fastnat eller fått lite klaustrofobi, så ta en sväng till en storstad eller annan plats, för att sen komma tillbaka och uppleva allting med nya ögon.

tel: 0760-343336

bjernokeramik@gmail.com
bjernokeramik.com