Som ung drömde jag om att studera textilt hantverk, men tiden var inte mogen då, så jag utbildade mig till arkitekt. Att gå från arkitektur till textilt hantverk och formgivning var inget konstigt steg.

Det mest fantastiska var att få sätta händerna i hantverket; att väva, färga, trycka, tova, brodera osv. Man jobbar med olika schemalagda uppgifter men har samtidigt all frihet att driva egna projekt. Jag älskade konstkurserna, det ena gav inspiration till det andra. Hela utbildningen är som en enda lång sammanhängande kreativ process.

Att vara lite äldre som jag, var bara positivt. Mina tidigare erfarenheter av att driva projekt och kreativa processer (som arkitekt) gjorde att jag på ett disciplinerat och metodiskt sätt kunde tillgodogöra mig utbildningen, men samtidigt ge mig hän åt ett kreativt skapande utan krav på specifika resultat. Jag levde i ett flow under hela utbildningen, ett flow som jag fortfarande har kvar!

Efter Capella…

Idag är jag bosatt i Vickleby och Ubud/Bali och fördelar tiden med att jobba som arkitekt och att utveckla mitt textila varumärke nook. I Ubud  jobbar jag med design och produktion av mina textilier och driver en liten butik samt en uthyrningsverksamhet. Jag planerar för produktionssättning av en kollektion inredningstextilier med lansering i USA hösten 2016.

Mitt råd till framtida studerande:

Som elev har man stor frihet men det förpliktar också. Det är viktigt att skapa bra rutiner, struktur och respektera deadlines Jag höll ett högt tempo för att få ut maximalt av utbildningen – som är ett uppdukat smörgåsbord av möjligheter – och kände mig oerhört berikad efter de 2 utbildningsåren!

www.smallspaces.se
instagram: maria.rutenskold
specifik projektsida fb; Fusion between