”Jag lämnade mitt jobb som grafisk designer i Japan för att studera textil från grunden. Jag hade en önskan om att jobba med kläder men att först utgå från materialet och hantverket bakom. Åren på Capella blev en vändpunkt för mig som kreatör och mitt egna tankesätt.

Efter Capella…

Jag flyttade till Göteborg för att göra praktik som designer på ett modeföretag. Samtidigt började jag arbeta som textilkonstnär med fokus på att skapa personliga, skräddade klädesplagg och fiber art. Reuse och traditionellt hantverk kom att bli en stor del av mina projekt. Bl.a. gjorde jag ett utbytesprojekt, Intertradition tillsammans med Lisa Juntunen Roos (f.d. Capella elev) 2016-2018. Ett hantverksprojekt där syftet var att kombinera två länders hantverkskulturer genom japansk traditionell kasuri- (ikat) vävning. Arbetar idag som textilkonstnär samt frilansande grafisk designer. Senaste åren har jag experimenterat med naturfärgning och håller bland annat på med ett on-going utbytesprojekt med en japansk naturfärgningsmästare. Har också blivit förälder så umgås mycket med familjen.

Mitt råd till framtida studerande

Du kommer få tid att på djupet hitta dig själv. Capellagården och dess omgivning har något som inte går att hitta på andra ställen, det är fortfarande en speciell plats för mig. Lycka till!”

www.shogohirata.com
www.instagram.com/shogodai