Anabelí Díaz González

 

Anabelí bor i Kalmar, har gått på Capellagården och studerat keramik på HDK – Valand, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. 2016 och 2017 fick hon IASPIS (International Artists Studio Program) för att åka till Jingdezhen, Kina, 2021 fick hon ett tvåårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Anabelí ser sin verksamhet som en forskning kring kraften i den konstnärliga processen; om skala och storlek. – Jag undersöker lera och bränning genom att utmana mig själv. Hur stort kan jag bygga, hur stora skulpturer kan jag bränna? Vad händer med närvaro och känsla när en skulptur blir så stor att jag inte ens kan omfamna den? Första gången Anabelís händer mötte leran var i Nordnorge på 1990-talet. Hon var i 20-årsåldern och det hade gått flera år sedan hon lämnat hemstaden Mexiko City. Några tankar på keramik hade hon inte under sin uppväxt, men så småningom drabbade lerans kraft henne. – När jag inte var bunden till det cylindriska vid drejskivan, blev grejerna större. Det blev mer skulptur och figurativt. Det hade jag inte hållit på med tidigare. Jag älskar drejskivan, men inget kan slå att ringla. Det är det jag matar min själ med.

info@anabeligonzalez.se