Capellagårdens vänner har bjudit de två trä-konstnärerna, Lars Apelmo och Lies-Marie Hoffman att hålla en kreativ workshop  med nuvarande studerande på möbelutbildningen under två dagar på temat ”Att bygga för syns skull”. Även Lars och Lies-Marie ställer ut två objekt från Surprise Laboratory International. Utställningen pågår under tre helger med final under Skördefesten.


Lars Apelmo och Lies-Marie Hoffman

Surprise Laboratory International är ett projekt som sträcker sig över flera år med ambitionen att skapa ett träskulpturcentrum på Södra Öland. Att visa på trä som ett ett hållbart monumentalt material som bör ha en självklar plats i samtidskonsten.
Objekten vi visar i utställningen är resultatet av de första träskulpturlaborationerna som genomfördes under våren 2022. Under en vecka jobbade 14 konstnärer skulptörer konsthantverkare och arkitekter tillsammans under temat Cermoniell träskulptur.
Till våren 2023 planerar vi den första internationella workshopen med inbjudna deltagare från länderna runt Östersjön. Verksamheten stöds av Kulturrådet, IASPIS konstnärsnämnden, Mörbylånga kommun och Cementa, Ulf K Nordenssons stiftelse. Vi samarbetar med Ölands Folkhögskola, JAGS museum och Capellagården

Valvet, 2022, Lies-Marie Hoffmann
Vink, 2022, Lars Apelmo

Lies-Marie Hoffmann, är inredningsarkitekt, formgivare och träskulptör. Som träskulptörgesell gick hon till Italien och restaurerade i olika verkstäder i Florenz, Venedig och Verona innan hon studerade formgivning på Academy for Design and Craft i Aachen i Tyskland. Efter sitt Bachelor flyttade hon till Dals Långed för att göra sitt Master i Wood Orientated Furniture Design på HDK Steneby. Där mötte Lies-Marie och Lars för första gången 2007. De blev trävänner och Lars bjöd in Lies-Marie till de internationella träsymposium Joint i Mariestad 2008. Det var en gemensamt skapande upplevelse utöver de vanliga. Lies-Marie avslutade sitt Master i Special Design på Konstfack i Stockholm och sedan 2010 arbeta hon med gestaltning och tillverkningen av massiva och skulpturala möbeluppdrag, offentligt konst och som lärare på Konstfack i Stockholm och Academy for Design and Craft i Aachen.

Lies-Marie bor på Gotland
www.l-mh.com
Instagram @woodpeace_wonderland

Lars Apelmo, är konstnär, designer, varietéartist och pedagog. Han utbildades på Capellagården under fösta halvan av 80-talet. Därefter har materialet trä varit en ständig följeslagare. Som konsthantverkare och medlem i Hantverksgruppen DE 20, som fri konstnär med flera offentliga gestaltningar, i arbete som rekonstruktör på bland annat på Eketorps Borg men också som konstruktör t.ex bron över Systraströmen i Kalmar eller bron mellan fängelset o Väster port. Som produktutvecklare inom möbelindustrin och universitetslärare i Design. Lars kom tillbaka till Öland för att arbeta på Ölands Folkhögskola och Designskolan. Nu i höst som gästlärare på Konstfack.
Varietéartisten Mr Bentone föddes en vår på Capellagården. En kortkurs i eldslukeri inför en valborgsmässoafton. Men helst vill han nämna morgonsamlingen när han pratade om vårtecken genom att köra nästan ända in i Vingårdssalen på sin motorcykel. Dörren vid trappan upp till textil var för trång. Vi tog det utomhus.

Lars bor på sydöstra Öland.
www.apelmo.se
Instagram @lars_apelmo

Utställningen pågår under tre helger med final under Skördefesten. Öppettider hittar du här >