Hämta fler

Elevporträtt
 


TOVE LINDÉN - TEXTIL 

Tove går första året på textilutbildningen, men hennes textila bana inleddes redan som 14-åring. På gymnasiet studerade hon ett estetiskt program med textil inriktning. Där kunde hon sakna den hantverksmässiga biten som nu tagits igen med råge på Capellagården. 

Första året på Öland beskriver hon som "hektiskt, lärorikt och utvecklande". Under året har flertalet textila tekniker introducerats och gett henne nya infallsvinklar och perspektiv. Hon beskriver sin egen stil som ”humoristisk, färgstark och mjuk” och visar bland annat upp en skjorta som hon arbetar med för närvarande; Ett plagg som hon skall mönstra med osthyvlar. Tove tycker att livet på Capellagården är fridfullt:

-Man kommer nära hantverket och alla människor här. Verkstäderna är öppna och det är lätt att röra sig, och så är det skönt att skolan ligger på landet. Tove kommer att söka till det andra året på textilutbildningen och har som personligt mål att fortsätta utvecklas och lära sig så mycket som möjligt om det textila hantverket. I framtiden är hon sugen på att söka till HDK i Göteborg men har också funderingar på att studera mönsterkonstruktion och arbeta mer med kläder. 
 
SARA CARLSSON - TEXTIL

Sara är en av dem som blivit kvar längst på Capellagården. Hon har levt och andats i skolans miljöer med start på en sommarkurs i trädgården 2013. Därefter gick hon trädgårdsutbildningen, assisterade på nästkommande sommarkurs i trädgård, praktiserade i Capellagårdens plantskola för att sedan ta sig vidare till textilutbildningen där hon nu går sitt andra år. Sara har en mångårig bakgrund inom textilbranchen men utan att själv ha satt händerna i materialet, och därför blev textilutbildningen ett naturligt steg för henne.

Mellan det första och andra året på textilen hann hon också med att vara assistent på en av de textila sommarkurserna. -Här är det högt i tak, säger Sara. Jag har aldrig fått ett nej då jag presenterat mina idéer för lärarna, istället har de hjälpt mig att genomföra idéerna praktiskt och gett mig nya infallsvinklar. Det finns inget slut på saker att göra. Varje gång jag gör en ny grej så lär jag mig något nytt som leder till nästa och nästa. Sara berättar vidare att Capellagården erbjuder stora förutsättningar och en kreativ och öppen miljö där man kan röra sig fritt och samarbeta mellan de olika avdelningarna. För tillfället arbetar hon med ett mönster som skall bli både brickor i björkfanér och kuddfodral. Vävning är annars något hon uppskattar mycket.

På frågan vad skillnaden mellan det första och andra året är säger hon att år ett innebär en introduktion till massor av olika tekniker som man sedan kan arbeta friare med och fördjupa sig i under andra året: - Nu väljer jag själv vad jag vill göra och känner ett annat lugn inom mig.

Sara drömmer om en framtid på landet. Ett hus med tillhörande trädgård och vävstol. Hon vill inte pressa sitt hantverk alltför hårt utan istället låta det lustfyllda dominera sitt skapande.