Filta och forma

27 juli – 2 augusti 2025

Kursledare: Yvonne Habbe

Välkommen till kursen Filta och forma! Under kursen lär du dig hur du för hand och med enkla redskap filtar den svenska ullen till tredimensionella former. Du lär dig om olika ullkvaliteter från olika fårraser och utforskar deras respektive egenskaper. Vi provar att blanda olika kvaliteter för att ytterligare förfina resultatet. Du arbetar både med tunna, fina kvaliteter samt ökar på mängden ull för att få fram riktigt kraftig filt. Vi beräknar hur mycket materialet krymper, konstruerar utefter detta mallar för att bygga upp ihåliga former och fördjupar oss i utforskandet av förhållandet mellan mall och det färdiga resultatet. Stor vikt läggs vid materialets elasticitet och formbarhet. Genom att krympa, tänja och vika uppnår vi filtade objekt av god och formfast kvalitet. Tekniken öppnar upp och inspirerar till nya uttryck och volymer för såväl konstobjekt som bruksföremål. Genomgående bejakar vi ett nyfiket förhållningssätt till materialet, tekniken och volymerna.

Kursavgift

Kursavgiften är 5500 kr

Om Capellagården måste ställa in kursen har du alltid rätt att återfå den kursavgift som du har betalt. Ifall du behöver lämna återbud på grund av förhinder eller sjukdom görs en återbetalning med 50% av kursavgiften.

Observera att kost och logi ej ingår i kursavgiften utan bokas och betalas separat efter antagning. Materialkostnad till individuella arbeten kan tillkomma och betalas på plats.

Ansökan och antagning

Vem kan söka kursen?
Detta är en kurs för nybörjaren, men ännu hellre för dig som vill fördjupa den ull- och filtningserfarenhet som du redan har.

Du som söker Capellagårdens sommarkurser ska ha fyllt 18 år, undantag vid barn-/ ungdomskurserna.

Hur ansöker jag?
Länk till ansökningsformulär.

OBS! När du skickat in din ansökan får du endast en bekräftelse på skärmen. Du får ingen automatisk bekräftelse på din ansökan via mejl, men du har möjlighet att fylla i att du önskar en kopia av din ansökan via mejl i ansökningsformuläret. Efter att du skickat in din ansökan omdirigeras du till Capellagårdens hemsida.

Hur går urvalet av kursdeltagare till?
Vi tillämpar löpande antagning. När en kurs har tillräckligt många sökande för att fylla kurs- och reservplatser stänger vi möjligheten att söka kursen. Vissa kurser får snabbt ett stort antal sökande. Urvalet till kursen baseras på din motivering i ansökan samt önskan att få en spridning i gruppen.

När får jag svar på min ansökan?
Vi återkopplar löpande med besked. Det vill säga tiden det tar att få besked kan variera. Besked skickas via mejl. 
De första mejlen med besked skickas preliminärt ut under februari månad. Vid antagning ges information om betalning och bekräftelse av kursplats. Vid utebliven betalning erbjuder vi kursplatsen till näste person på tur. I samband med antagning erbjuds möjlighet att boka och betala för kost och logi. 

Varför dröjer svar på min fråga?
Skicka dina frågor och funderingar till sommarkurser@capellagarden.se. Vi svarar så snart vi kan, så ha lite tålamod om det dröjer någon dag.

Kost och logi

I samband med antagning erbjuds du möjlighet att boka och betala för eventuell kost och logi under kursveckan. Det finns ett tiotal olika hus på “storgården” med närhet till verkstäder och Vingårdssalen. Rummen är varierande med enkel standard, i husen finns tillgång till gemensamt kök, dusch och wc. Många hus/rum har alltså delat badrum. Helpension ingår för alla som bor på Capellagården och våra gemensamma måltider är till stor del baserade på grönsaker från vår ekologiska trädgård.

Kostnad för kost och logi i enkelrum:
Kost och logi en vecka: 5300 kr
Sänglinne ingår i avgiften.

Om Capellagården måste ställa in kursen har har du alltid rätt att återfå alla avgifter för kost och logi. Vid avbokning tar vi ut en administrativ avgift på 500 kr.

Vi brukar kunna erbjuda rum till alla som önskar, men kan dessvärre inte ge någon garanti. Om vi inte har möjlighet att erbjuda dig boende under din kursperiod får du information om det i ditt antagningsbesked.

Om du har ordnat eget boende och vill äta tillsammans med dina kurskamrater går det bra att köpa enstaka måltider. Priset är då:
Frukost 85 kr, Lunch eller middag 130 kr, Ostbricka (avslutning) 160 kr.
Kaffe och gemensam fika ingår i kursavgiften

Ta med till kursen

Tovningsjalusi, minst 50 cm bred (bra om du har egen, men finns också att låna). Kökshandduk samt frottéhanddukar, 3-4 stycken varav någon i stort format. Måttband/linjal, sax för textil och sax för plast. Vattenfast tuschpenna/kulspetspenna. Garnslattar av olika kvaliteter. Förkläde samt antecknings-/skissmaterial.

Om du har så kan du gärna ta med egen ull. Den ska i så fall vara tvättad och kardad. Har du okardad ull som du vill använda till ytstrukturer så kan den komma till användning och den är ok om den är otvättad. Kanske har du ull/hår från något annat djur än får, det kan också vara intressant, liksom avvikande fibrer av exempelvis lin eller silke.

Kursstart och kursavslutning

Söndag, kursstart
På söndagen är det kursstart för alla. Ankomsttid och incheckning sker från 15.00 – 16.45. Mötesplats på skolans innergård framför den gula mangårdsbyggnaden. Därefter serveras en enklare middag i Vingårdssalen. Upprop och gemensam uppstart tillsammans med alla på din kurs sker 18.00, även detta på innergården.

Kursveckan
Kursdagen startar 8.30 och avslutas 16.30. Vissa dagar kan det bjudas in till gemensam samling/föreläsning morgon eller kväll. Arbete i verkstäder och trädgård är tillåtet även utanför undervisningstid enligt vår verkstadspolicy som du får väl på plats. 

Fredag, sista kursdagen
Under dagen ingår verkstadsstädning och kursutvärdering, följt av gemensam rundvandring i verkstäderna. Kursen avslutas med gemensam avslutningskväll på innergården.

Lördag, hemresedagen
Frukost serveras och utcheckning sker senast 11.00. 

Språk

Undervisningsspråket på kursen är svenska. Sammanfattningar på engelska kan dock förekomma.

Yvonne Habbe

Yvonne Habbe är textilkonstnär inom handfiltning med ullen som grundmaterial. Utforskar och experimenterar outtröttligt med material och teknik med största fokus på skulptur och bild. Hon har en magisterexamen inom arkeologi och kulturmiljövård, vilket länkar samman skapandet med dess historia. Yvonne har lång erfarenhet som pedagog på olika konst- och hantverksskolor inom Sverige, med uppdrag även utanför landet. Undervisar så väl nybörjare på fibernivå som avancerade filtmakare som vill vidareutveckla sig.

hem@habbe.nu