Kavling / slab building*

Kursledare: Malin Grumstedt

Kavling är en grundläggande teknik inom keramisk framställning. Under kursen kommer vi att undersöka dess möjligheter närmare. Vi kommer att arbeta med tunna, tjocka, mjuka, hårda, grova eller fina lerplattor för att uppleva lerans varierande egenskaper. Av lerplattorna bygger vi kärlformer som askar och cylindrar eller konstruerar skulpturala former. De flata ytor som kavlingen ger lämpar sig väl för dekoration och olika typer av reliefer. En introduktion till att arbeta med infärgad lera och keramisk intarsia ingår i kursen. Förutom kavlingen kommer deltagarna också att få en kort introduktion till den keramiska processens olika stadier: formning, torkning, glasering och bränning. Kursen passar både nybörjare och mer erfarna, som vill utveckla sin förståelse av ämnet till exempel genom att arbeta med porslin. Kursen ges på engelska.

Läs mer om Malin

Kursavgift

Kursavgiften är 6800 kr. Kursen sker i samverkan med Myndigheten för Yrkeshögskola, konst och kultur, vilket gör att kursavgiften kan hållas lägre än övriga kurser. Om Capellagården måste ställa in kursen har du alltid rätt att återfå den kursavgift som du har betalt. Ifall du behöver lämna återbud på grund av förhinder eller sjukdom görs en återbetalning med 50% av kursavgiften. Observera att kost och logi ej ingår i kursavgiften utan bokas och betalas separat efter antagning. Materialkostnad till individuella arbeten kan tillkomma och betalas på plats.

Ansökan och antagning

Inga förkunskaper krävs, men du kommer att ha nytta av att ha grundläggande erfarenhet av att göra keramik.

Vi tillämpar löpande antagning. När en kurs har tillräckligt många sökande för att fylla kurs- och reservplatser stänger vi möjligheten att söka kursen. Urvalet till kursen baseras på din motivering i ansökan samt önskan att få en spridning i gruppen. Vi  återkopplar löpande med besked. Det vill säga tiden det tar att få besked kan variera. Besked skickas via mejl. Vid antagning ges information om betalning och bekräftelse av kursplats. Vid utebliven betalning erbjuder vi kursplatsen till näste person på tur. I samband med antagning erbjuds möjlighet att boka och betala för  kost och logi. 

Du som söker ska ha fyllt 18 år, undantag vid barn-/ ungdomskurserna.

Kost och logi

I samband med antagning erbjuds du att boka eventuell kost och logi under kursveckan. Det finns ett tiotal olika hus på “storgården” med närhet till verkstäder och Vingårdssalen. Rummen är varierande med enkel standard, i husen finns tillgång till gemensamt kök, dusch och wc. Många hus/rum har alltså delat badrum. Helpension ingår för alla som bor på Capellagården och våra gemensamma måltider är till stor del baserade på grönsaker från vår ekologiska trädgård. 

Kostnad för kost och logi i enkelrum:
Kost och logi två veckor: 9800 kr.
Sänglinne ingår i avgiften.

Om Capellagården måste ställa in kursen har har du alltid rätt att återfå alla avgifter för kost och logi. Vid avbokning tar vi ut en administrativ avgift på 500 kr. 

Vi brukar kunna erbjuda rum till alla som som önskar, men kan dessvärre inte ge någon garanti. 

Om du har ordnat eget boende och vill äta tillsammans med dina kurskamrater går det bra att köpa enstaka måltider. 

Priset är då: Frukost 85 kr, Lunch eller middag 125 kr, Ostbricka (avslutning) 155 kr.
Kaffe och gemensam fika ingår i kursavgiften.

Ta med till kursen

Förkläde, bekväma arbetskläder och skor. Gummihandskar, keramikverktyg (om du har), skissmaterial (papper, penna, linjal, sax, etc.), solskydd (glasögon, hatt)

Kursstart och kursavslutning

Dagen för kursstart är det ankomsttid från kl. 15.00. Vid kl. 17.00 serveras en enklare middag och kl 18.00 är det gemensam uppstart med din kurs. Kursen avslutas fredag med en gemensam avslutningskväll. Lördag serveras frukost och utcheckning senast kl 11.00. 

Språk

Undervisningsspråket på kursen är engelska. Under den internationella kursperioden möts normalt deltagare från hela världen vilket ger ännu en dimension till kurserna. Intresset brukar vara stort och du som är svenskspråkig deltagare brukar klara dig bra med grundläggande kunskaper i engelska.