Att bo, arbeta och studera på Capellagården ger förutsättningar för det skolans grundare Carl Malmsten kallade ”hand och ande i levande samverkan”. Utöver en kvalificerad utbildning vill skolan vara ett hem och en plats för värme och samvaro.

Capellagården ligger på södra Öland i byn Vickleby. Skolans verksamhet, dess verkstäder och undervisningslokaler, studentrum och kök är inrymda i hus som ursprungligen varit öländska bondgårdar. Tillsammans med den stora trädgården skapar dessa kulturhistoriska byggnader en speciell miljö och atmosfär.

Skolan är belägen i ett världsarv och är omgivet av Stora Alvaret, bördig jordbruksslätt och bara 3 km västerut finns lövskogslundar, strandängar och havet i Kalmarsund.

Samverkan och gemenskap

Capellagården är platsen och människorna som verkar här. Det är vi som tillsammans formar platsen och vardagen i verkstäder, trädgårdar, samlingssalar, kök och boenden. Vi delar livsrum och möts i samverkan.

Capellagårdens kök

Capellagården har ett eget kök som är KRAV-certifierat. Som studerande kan du välja husmanskost, vegetarisk eller vegansk kost. För boende på skolan är frukost, lunch och middag obligatoriskt och därför inkluderat i hyran. Måltider serveras måndag till och med fredag med uppehåll under helger och lovdagar. Lördagar och söndagar lagar du din egen mat i köket i ditt boende, kanske tillsammans med de övriga i huset.

Studerade som bor utanför skolan är varmt välkomna att köpa måltider. Vi tillämpar ett kupongsystem och betalning sker på plats. Studerande som bor på skolan har lägre pris per måltid än studerande som köper enstaka måltider.

Boende på Capellagården som genom studieresa eller långvarig sjukdom ej vistas på Capellagården medges en viss måltidsreduktion under förutsättning att köket och expeditionen har meddelats.

Måltiderna serveras vardagar i Capellagårdens matsal, Vingårdssalen.

Frukost 07.15 – 08.00
Fika (mån, ons) 10.00 – 10.30
Lunch 11.45 – 12.30
Middag 16.30 – 17.15

Boende och hyra

Du som blir antagen till någon av skolans utbildningar erbjuds ett boende på skolan. Rummen är av enkel standard och är belägna i stugorna i pensionatsbacken och i skolans olika mangårdsbyggnader. Varje hus med sin alldeles egen karaktär och historia. 

Rummet hyrs möblerat och är utrustat med en säng, täcke och kudde (om du vill får du ta med eget), skrivbord, stol, spegel och garderob eller byrå. Allt förbrukningsmaterial som tvättmedel, diskmedel, tvål, toapapper med mera ansvarar boende själva för. De gemensamma ytorna delar ni som bor i huset vilket inkluderar toalett och duschrum, kök eller kokvrå med tillhörande porslin och köksredskap samt tvättstuga. En del hus har allrum men inte alla. I ett av våra hus (T-stugan) är det tillåtet att bo med sitt husdjur. 

När du bor på Capellagården så är helpension obligatoriskt. Boende- och matkostnader faktureras månadsvis och betalas i förskott första veckan varje månad. För dig som bor på Capellagården men som under terminen önskar flytta gäller en uppsägningstid om en månad. Studerande som ej bor på skolan men önskar nyttja skolans tvättstugor betalar 200 kr per månad. Skolans elevrum uthyres läsårsvis och hyresnivåerna gäller också per läsår. Rummen varierar i storlek och hyresnivå;

Litet rum är 6 till 10 m2 (5400 kr inkl helpension)
Normalrum är 10 till 15 m2 (5840 kr inkl helpension)
Stort rum är större än 15 m2 (6280 kr inkl helpension)
Rum som har eget badrum (+ 660 kr)

Ovan hyror gäller med start höstterminen 2023

Gemensamma lokaler

På kvällarna finns det möjlighet att träffas och umgås i skolans bibliotek och Vingårdssalen. Det är också här i skolans allmänna lokaler och verkstäderna som det finns WiFi. För aktiviteter som kräver lite större utrymme finns skolans samlingssal Bokhuset att låna. Under varmare säsong går det fint att sitta i våra växthus. Vintertid rekommenderas ett gemensamt bastubad i skolans vedeldade bastustuga.