Slöjdlärarseminarium 2024
6–8 september 2024 på Capellagården, Öland
Två inspirerande dagar med workshops, föreläsningar, diskussioner och erfarenhetsutbyten.
På seminariet föreläser:
Camilla Bäckman Pontén. Dräkthistoriker, modevetare, slöjdlärare samt rektor och VD på Capellagården. Hon diskuterar här kring slöjden, dess framtid och skapar en dialog tillsammans med deltagare på slöjdseminariet.
Niclas Brynielsson, slöjdlärare och ägare till Ölands byggnadsvårdsbutik, har genom åren byggt upp ett starkt intresse för den öländska stubbkvarnen. Niclas är bofast på ön och äger själv en stubbkvarn. Väderkvarnen är en stark symbol för Öland och dess historia sträcker sig tillbaka till medeltiden. Kvarnarna finns också utmärkta på de första lantmäterikartorna från 1600-talet. Vid mitten av 1800-talet fanns cirka 2.000 kvarnar på ön. Idag återstår 352, varav de flesta är stubbkvarnar.
Emma Gyllerfelt. Universitetslektor, HDK-Valand, Göteborgs universitet. När nyanlända elever möter slöjdundervisning möter de dels en rik lärmiljö, dels ges de möjlighet att visa sina kunskaper på olika sätt – men de möter också en undervisning som har komplext och abstrakt ämnesspecifikt språk. I föreläsningen tar Emma Gyllerfelt avstamp i resultat från avhandlingen ”Slöjdundervisning med nyanlända elever. Om multimodal kommunikation och interaktion” som problematiseras och diskuteras under föreläsningen.
Våra workshopledare:
Malena Skote är utbildad arkitekt men när hon för 30 år sedan flyttade till hus med trädgård fick hon plötsligt en enorm lust att arbeta med händerna. Med stor iver tog hon sig an spaljébyggen, betonggjutning och mosaikläggning och fick känna tillfredsställelsen i att se något växa fram ur händerna. Hennes trädgårdsprojekt blev till artiklar i tidskrifter och senare till böcker med hennes egna texter och bilder och hon började hålla kurser i betonggjutning. Den lilla hobbyn blev så småningom hennes arbete. Allt kånkande på betongsäckar slet på axlarna så för några år sedan gick hon över till att experimentera med mjukare material som tyg och papper. Och helst jobbar hon med återbrukat material! Läs gärna Malenas senaste (och 11:e!) bok, Slöjda med skräp.
Ingrid Servenius har jobbat som lärare och är numera mångsysslare som tycker om att arbeta med händerna. Träslaget lind är ett favoritmaterial. Hon tycker om att skapa alster som man blir glad över.
Lars Apelmo Läs om Lars här: apelmo.se
Lars Fager är bildlärare och har sin yrkesmässiga bakgrund som lärare på lärar- och designutbildningen vid Linnéuniversitetet. Vid sidan av detta har han ägnat sig åt att skapa monumentala skulpturer i förgängliga material som snö och sand. Under senare år har han blivit ”drakbiten”, dvs. mer och mer uppfylld av att bygga och flyga drake. Han är också engagerad i den lokala drakföreningen här på Öland.
Program:
Fredag 6 september, 18.00–21.00:
18.00 Seminariet öppnas.
Capellagården – Camilla Bäckman Pontén, Hiromi Ballantyne och Johan Ekelund
19.00 Middag
19.45 Samkväm och lätt-att-göra övningar.
Johan Ekelund och Hiromi Ballantyne
Lördag 7 september, 9.30–19.30:
9.30 Föreläsning: ”Slöjden, samtid och framtid”. Se ovan.
Camilla Bäckman Pontén
10.30 Kaffe
10.45 Föreläsningen fortsätter
11.30 Lunch
12.15 Workshops – ”Slöjda med skräp” med Malena Skote och ”Bildhuggeri” med Ingrid Servenius
15.00 Workshops – ”Bildhuggeri” med Ingrid Servenius och ”Slöjda med skräp” med Malena Skote
17.30 Middag
18.30 ”Den öländska stubbkvarnen”.
Niclas Brynielsson
Söndag 8 september, 9.15–14.30:
9.15 ”Slöjdundervisning med nyanlända elever. Om multimodal kommunikation och interaktion”.
Emma Gyllerfelt
10.15 Kaffe
10.30 Workshops – ”Vi arbetar i hassel med inriktning mot skolträdgården” med Lars Apelmo och ”Workshop i drakbygge” med Lars Fager
12.30 Lunch
13.30 Visning workshoparbete
14.00 Seminariet avslutas
Plats och tid:
Capellagården, Vickleby, 386 93 Färjestaden. Konferensen startar fredagen den 6 september kl 18.00 och avslutas söndagen den 8 september kl 14.30.
Målgrupp:
Konferensen vänder sig till dig som är slöjdlärare, rektor eller lärare i andra estetiska ämnen.
Pris:
Priset för kursen inklusive lunch, middagar och kaffe är 3800 kr inkl. moms. Meddela om det finns allergier att ta hänsyn till vid ansökan.
Anmälan:
Anmälan till seminariet görs via webbformulär. Länk till formuläret hittar du här. Vi återkopplar löpande med besked/antagning under våren, vanligen två veckor från anmälan. Besked skickas via mejl. Vid antagning ges information om betalning och bekräftelse av kursplats. Vid utebliven betalning erbjuder vi kursplatsen till nästa person på tur. Vid eventuella förhinder kan platsen överlåtas till en kollega. Vid avbokning görs en återbetalning med 50% av kursavgiften.
Boende:
Du behöver ordna eget boende. Närliggande övernattningsmöjligheter med vandrarhemsstandard är bl.a. Bo Pensionat i Vickleby*, Station Linné i Skogsby mfl. Kika på www.öland.se för fler alternativ.
*Vår granne Bo Pensionat ger viss rabatt om du uppger ”Slöjdseminarium Capellagården” vid bokning.
Vägbeskrivning:
Till Kalmar kan du komma med flyg, tåg eller långfärdsbuss. Därifrån är det 20 km till Capellagården. På KLT:s hemsida eller app kan du få tidtabell på landsvägsbussar till Vickleby. Med bil svänger du söderut efter bron och kör mot Ottenby (väg 136). Efter 12 km kommer du till Vickleby och där är det skyltat till skolans parkeringar.