Sommarkurser 2018

Nu har tiden varit för att söka till årets sommarkurser men titta gärna in här igen någon gång i december så kan du se programmet för sommaren 2019


Välkommen till sommarens kurser på Capellagården! I kursprogrammet nedan kan du klicka på den kurs du vill veta mer om så kommer du till kursbeskrivningen. För att söka till kurserna använder du ansökningsformuläret. När du har fyllt i dina uppgifter så avsluta genom att klicka på "Skicka anmälan". Du får sedan en bekräftelse på att anmälan är mottagen. Under rubriken "Ansökan och antagning" finns mer information. 

Obs! Förändringar kan förekomma.

Läs kursbroschyr

 

Kursperiod 1: 24 jun - 30 jun

Från tall till pall, Hiromi Ballantyne, 4500 kr
Keramik - Ringlade skulpturer, Anabeli Diaz, 3950 kr
Textil - Mönstra med färg*Linda Zetterman, 3500 kr
Byggnadsvård, Anders Bergstrand, 2500 kr

Kursperiod 2: 1 jul - 7 jul

Rakukeramik*, Jeanette Wåhlstrand, 3500 kr
Textitryck med inspiration från allmogemåleri, Helena Bratt, 3950 kr
Färg i fokus*, Kajsa Löfstedt, 3500 kr
Trädgård - Från jord till bord, Eva Traore Dahlberg, 3500 kr

Kursperiod 3: 8 jul - 21 jul

Keramik - Drejning*, Kennet Williamsson, 4900 kr
Forma i trä*, Johannes Lindgren, 4900 kr
Möbeltapetsering*, Märta Bring, 4900 kr
Vården av våra fruktträd (obs, 8-14 jul), Niklas Medin, 3950 kr

Kursperiod 4: 22 jul - 4 aug (International courses)

Pallworkshop/Stoolworkshop*, Mats Aldén, 4900 kr
Textil tryck och design/Textile print and design*, Marie-Louise Sjöblom, 4900 kr
Keramik - Kavling/Ceramics - slab building*, Malin Grumstedt, 4900 kr
Akvarell - Fortsättning (obs, 22-28 jul), Ria Roes, 3950 kr
Fritt broderi och konsten att skapa bild, (obs, 29 jul-4 aug) Ria Roes, Henriette Ousbäck, 3950 kr

Kursperiod 5: 5 aug - 11 aug

Keramik - Glasyrer*, Anders Fredholm, 3500 kr
Trädgård - Jord, Anton Sundin (obs, 5-8 aug), 2750 kr
Ekologisk vegetarisk matlagning (obs, 8-11 aug), Erik Måneld, 2750 kr
Skrivarkurs, Bob Hansson, Tove Folkesson, 3950 kr
Trä - Skärsvarvning*, Åke Landström, 3500 kr

* Kurser som är markerade med asterix bedrivs i enlighet med förordningen om stöd för konst och kulturutbildningar (2013:871). Myndigheten för Yrkeshögskolan är tillsynsmyndighet. Dessa kurser kan därför hålla en lägre kostnad.


 

Kursperiod 1: 24 jun - 30 jun

Från tall till pall (ungdomskurs)
Kursledare: Hiromi Ballantyne, Kursavgift: 4500 kr inklusive kost- och logi

Kursen är en inspirationskurs för ungdomar med intresse för trä. Du kan deltaga på kursen antingen som stipendiat eller betalande deltagare. Obs, ansökan görs genom Lions Club, Mörbylånga. För mer information och anmälan, se www.lionsmorbylanga.se/fran-tall-till-pall
Till kursprogram >

Keramik - Ringlade skulpturer        
Kursledare: Anabelí Dìaz, Kursavgift: 3950 kr 

Under den här veckan ägnar vi oss åt att ringla skulpturer i lera. Sedan stenåldern har man ringlat över hela världen och gör det än idag. Själva tekniken är mycket enkel: man gör korvar i lera som man sedan sätter ihop genom att pressa samman. Man kan ringla ”vad som helst” och i princip vilken storlek som helst. Under den här veckan ska vi undersöka hur många ringar vår skulptur tål på en dag. Att ringla är att lära sig att vara tålmodig, tänka balans i form och inte vara rädd för att misslyckas dvs. ingenting för dig som tror att världen skapades på sju dagar. Här behövs år av träning men på en vecka får du verktyg som hjälper dig att gå vidare i din skapande process oberoende av om du arbetar med brukskeramik eller enbart skulptur. 
Jag har under den här veckan förberett som ”kocken på tv:n” så att du får se alla moment i skulpterandet, från att ringla till att öppna ugnen efter bränningen. Vi lägger allt fokus på själva tekniken, byggandet och kommer även att beröra torkning och bränning men inga bränningar görs under kursen. 
Kursen är för dig som är van vid lera. Ta med egna verktyg om du har och se den här veckan som en retreat i lerans anda omgiven av en fantastisk atmosfär och likasinnade människor. Välkommen!

Till kursprogram >

Textil - Mönstra med färg*
Kursledare: Linda Zetterman, Kursavgift: 3500 kr

Det här är en kurs för dig som vill få en introduktion till textilt hantverk och formgivning. Vi kommer att använda olika tekniker som färgning med pigmentfärger och indigo för att undersöka olika sätt att formge mönster och ytor med reservageteknik. Vi skapar mönster genom att färga, teckna, vika, sy och måla. Kursen innehåller också en formgivningsuppgift där du kommer att kunna pröva flera metoder att arbeta med inspiration och form. De olika momenten kommer att ge nya idéer och kunskap om textil. Efter kursen kommer du själv att kunna skapa mönster, räkna recept och arbeta med textila pigment och färger. Du får även en introduktion till textila hantverkstekniker som
indigofärgning, blocktryck, ikatvävning och Shibori. Shibori är det gemensamma namnet för flera reservage tekniker som används till att skapa mönster och former genom att använda trä, tråd, papper och plast m.m. Allt läromedel finns tillgängligt på både svenska och engelska. Material kan köpas till självkostnadspris på Capellagården.

Se mer på Linda Zettermans Instagramkonto här >
Till kursprogram >

Byggnadsvård
Kursledare: Anders Bergstrand, Kursavgift: 2500 kr

Välkommen till sommarkurs i byggnadsvård. På kursen varvar vi praktiskt renoveringsarbete med föreläsningar och diskussioner. För våra övningar använder vi oss av ett av Capellagårdens mest intressanta hus, Sörgården, med ursprung från 1840-talet. Unik dokumentation gör att vi kan börja återskapa Widar och Carl Malmstens originalinredning för huset. Vi kommer även att göra utflykter där vi studerar skiftesverksteknik, öländska väderkvarnar, kalktillverkning mm.

Förutom Anders Bergstrand som kursledare så kommer även byggnadsantikvarie Jan Westergren att medverka. 
Till kursprogram >


Kursperiod 2: 1 jul - 7 jul

Keramik - Rakukeramik
Kursledare: Jeanette Wåhlstrand, Kursavgift: 3500 kr

Den här sommarkursen är till för dig som är nyfiken på keramik i rakuteknik och vill veta hur det går till. Målet är att tillverka objekt som bränns i en vedeldad rakuugn. Om du har erfarenhet av att arbeta med lera så är det bra, men inte nödvändigt. De två första dagarna tummar, kavlar, ringlar och drejar vi föremål utifrån egna idéer eller med förebilder. Vår kursledare ger dig individuell hjälp efter behov. Vi låter våra skapelser torka, brännas i en skröjugn, glaseras och tillslut rakubrännas i vår vedugn. Under tiden vi väntar på att leran torkar hålls föreläsningar med bildvisning och samtal runt rakukeramik i Japan och västvärlden.

Denna veckokurs är arbetsintensiv, men vi hinner ändå med promenader och avkoppling i Capellagårdens trädgård. Du får även tillfälle att besöka Capellagårdens verkstäder. Vi är en liten grupp med skiftande bakgrund och ålder. Måltiderna intas gemensamt i Vingårdssalen. 
Till kursprogram >

Textiltryck med inspiration från allmogemåleri
Kursledare: Helena Bratt, Kursavgift: 3950 kr

Med enkla trycktekniker som varken kräver avancerad utrustning eller förkunskaper inspireras vi av schablonmåleri, ådringsmålning och andra folkliga måleritekniker. Arbetet är skissartat och syftet med kursen är att komma igång med ditt skapande på ett fritt och fantasieggande sätt med bl.a. allmogemåleri som utgångspunkt. Efter avslutad kurs ska du lätt kunna fortsätta ditt arbete hemma med enkla redskap.

Läs mer om Helena och se bl.a. en video från en liknande kurs på www.helenabratt.se och på instagram: @helbratt
Till kursprogram >

Färg i fokus*
Kursledare: Kajsa Löfstedt, Kursavgift: 3500 kr

En djupdykning i färgsättning. Här får färgen stå för sig själv. Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt arbete med färger, privat eller professionellt. Vi målar färgfält med gouache på papper, hittar nyanser och kombinerar färger. Deltagarna får associera kring kulörers stämningar, kombinera och undersöka hur färger förändras av ljus. Vi upptäcker också färger att arbeta med i de vackra omgivningarna. Lämna allt vad prestationskrav heter hemma, här gäller det att vara närvarande i skapandet.
Kursen ger en förfinad blick för färgnyanser och hur de påverkar oss. Efter att ha blandat många toner blir deltagarna både kunnigare och modigare i sitt arbete med färg. Något som är användbart i de flesta kreativa yrken. Kursen utmanar dig på just den nivå du befinner dig. Välkommen till en färgrik vecka!

Till kursprogram >

Trädgård - Från jord till bord*
Kursledare: Eva Traore Dahlberg, Kursavgift: 3500 kr

Jag heter EvaTraore Dahlberg och är till yrket agronom. Jag har alltid och överallt där jag varit i världen sysslat med odling. I den kurs som jag lägger upp grundplanerna för, men som vi första dagen detaljplanerar tillsammans, kommer vi att gå från ”jord till bord”. Det vill säga att vi ska via handen, hjärtat och slutligen huvudet lära oss om jordar, gödsling, sådd, skötsel, förökning och trädgårdsplanering. Vi kommer att göra flera inspirerande studiebesök och naturligtvis njuta av att vara delaktiga i Capellagårdens trädgård. 
Till kursprogram >
 

Kursperiod 3: 8 jul - 21 jul

Keramik - Drejning*
Kursledare: Kennet Williamsson, Kursavgift: 4900 kr

Välkommen till två veckor keramik på Capellagården, en keramikkurs med med betoning på drejad bruksvara. Jag tänker att vi övar på bruksvaror, saker att använda i hemmet, tallrikar, muggar skålar, kannor... Vi glaserar med klassiska stengodsglasyrer, celadon, chun, oxblod, tenmuko och vedaskaglasyrer och bränner sedan godset i en s.k. reduktionsbränning i en gasoldriven keramikugn. Saker att tänka på: Lämpliga kläder för keramikarbete, alltså kläder som tål lite lera. Ett bra förkläde är väldigt bra att ha och du som har jobbat lite med keramik har kanske också några personliga verktyg att ta med. Här finns också verktyg för er som inga har. Välkommen till Sommardrej på Capella.
Till kursprogram >

Forma i trä*
Kursledare: Johannes Lindgren, Kursavgift: 4900 kr

Kursen vänder sig till dig som vill utforska materialet trä och lära dig hur det kan formas. Genom praktiskt arbete i såväl färskt som torrt trä övas grundläggande tekniker för bearbetning och sammansättningar. Inom ramen för kursen tillverkas olika produkter såsom slöjdföremål och enklare möbler. Kursens mål är att utveckla och fördjupa förståelsen för materialet trä och fokuserar på arbetet med handverktyg med begränsade inslag av maskiner. Upplägget kännetecknas av metodisk planering och den individuella handledningen ges stort utrymme. Det praktiska arbetet vid hyvelbänken varvas med gemensamma genomgångar och föreläsningar. Forma i trä vänder sig till både nybörjare
och dig som redan har erfarenhet av att arbeta i trä. Om du funderar på att gå
huvudutbildningen i möbelsnickeri är det här en mycket bra förberedelsekurs.

Till kursprogram >

Möbeltapetsering*
Kursledare: Märta Bring, Kursavgift: 4900 kr

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i traditionellt tapetserarhantverk och omklädselarbete. Genom att arbeta med din egen möbel lär du dig att bygga upp en stoppning på sadelgjord med naturmaterial såsom kroll, tagel, hampa och bomull. Stil-och hantverkshistoria, materialkännedom och teknikgenomgångar integreras fortlöpande i arbetet. Enklare översyn av möbelns träkonstruktion kan eventuellt bli aktuell. Ta
med dig ett par stolar, en karmstol, mindre fåtölj eller liknande. Om du vill klä din möbel, tänk på att ha med tyg, band och ev. snodd. Observera att resårsnörning inte ingår i kursen.

Till kursprogram >

Vården av våra fruktträd (obs, 8-14 jul)
Kursledare: Niklas Medin, Kursavgift: 3950 kr

Välkommen till en arbetsvecka i Capellagårdens fruktträdgård! Denna kurs riktar sig till dig som söker de grundläggande kunskaperna för att kunna ta ett fruktträd i din vård framöver. Inga förkunskaper behövs. Vi går igenom den grundläggande trädvården och dess skötselhantverk, med betoning på sommarbeskärning av de friväxande kronträden. Rotområdet och miljön närmast träden kommer att behandlas under veckan och vi kikar även på de spaljéer och övriga fruktbärande träd som växer på Capellagården. Vi hinner
också med en kort introduktion i ämnet pomologi (läran om de odlade frukterna).
Fruktträdgården anlades i början av åttiotalet och är idag en del av det nationella genbanksarbetet i form av ett lokalt klonarkiv för svenska fruktsorter, t.ex. Kalmar Glasäpple och Ölands Kungsäpple.

Till kursprogram >

Kursperiod 4: 22 jul - 4 aug 
(International course period)

Pallworkshop/Stoolworkshop*
Instructor: Mats Aldén, Course fee: 4900 SKR

This is a course for anyone who wants to share the joys and the problems of expressing oneself in wood with the other participants who may come from any country, be of either sex and of all ages. Whether your main interest is sculpture or cabinets making you are equally welcome! The course is not only about developing woodworking skills by making a stool. It is just as much about creating a piece of furniture for a specific purpose. If this “purpose” is a person, a room, an event, a memory or something else entirely, is up to each student to decide. It is possible to bring your thoughts about a stool you want
to make containing sketches, pictures or drawings.

The course is intended for people who have a basic knowledge of woodworking materials, hand tools and machinery. It assumes that you can use tools and machines in a responsible manner. Besides a fully equipped traditional workshop it is also possible to work outdoors with a motor saw, axe, etc. Both green and dried indigenous wood is available for use. Bring your own pencils, sketchblock and folding rule and if you want your own hand tools. See also**
Till kursprogram >

Textil tryck och design/Textile print and design* 
Instructor: Marie-Louise Sjöblom, Course fee: 4900 SKR

The summer course in textile design and printing at Capellagården provides an introduction to textile printing. No previous experience is required. Students work with various types of blocks and screen printing as well as resist techniques using paper and wax, for example. Students will learn how to calculate repeats and to make test prints.
See pictures from the course here > Screens for printing, squeegees and cotton and linen fabrics can be purchased at cost price. If you already have a screen, squeegee and even fabric, it may be useful to bring them. Individual instruction will be available and the course is methodically planned with individual work mixed with group assignments and presentations. A number of lectures are also included. See also**
Till kursprogram >

Keramik - Kavling/Ceramics - slab building*
Instructor: Malin Grumstedt, Course fee: 4900 SKR   

Slab building is one of the most basic methods of ceramic production. During the course we will investigate its possibilities further. We will work with thin, thick, soft, hard, coarse or fine slabs to experience the different properties of clay. Out of the rolled out slabs we will build vessel shapes such as boxes and cylinders or construct sculptural work. The flat and even surfaces of the slabs are suitable for decoration and different kinds of relief. Except for the rolling and slab building technique the participants will also be given a brief introduction to the different stages of the ceramic process: shaping, drying, glazing
and firing. The course is suitable for both beginners and more experienced, who want to develop their understanding of the subject, for example through working with porcelain. See also**

** During this period English predominates as the teaching language. Therefore, for students, applying for this period it is important to be able to understand and talk English. As everyone is learning by making their own designs, one has to be able to discuss the design and making process with the teacher and follow instructions. These intensive courses are relying on communication and students cannot be dependent on each other for translations. In the selection process it is desirable to have a certificate from a TEOFL test or similar. Please send a copy to info@capellagarden.se
Till kursprogram >

Akvarell - Fortsättning (obs, 22-28 jul)
Kursledare: Ria Roes, Kursavgift: 3950 kr

En intensiv kurs för dig som vill utforska det moderna akvarellmåleriets möjligheter och uttryck. Under kunnig och inspirerande handledning får du måla med ditt eget skapande i fokus. Akvarell är en lustfylld teknik där man kan leka och experimentera ganska fritt. Vi jobbar med bildbyggnad och komposition, går igenom färglära, dvs. färgens egenskaper, blandningar, kontraster och komplement. Vi kommer att jobba med akvarellkritor och collage. Vi provar på skrapteknik och tryck i akvarell men även akvarell monotopi. Individuell handledning och gemensamma redovisningar ger nya insikter och upplevelser och bidrar till den egna utvecklingen. Grundläggande erfarenhet av akvarellmåleri krävs! Materialkostnad tillkommer.
Till kursprogram >

Fritt broderi och konsten att skapa bild (obs, 29 jul-4 aug)
Kursledare: Ria Roes Schwartz, Henriette Ousbäck, Kursavgift: 3950 kr

I den här kursen kombinerar vi akvarellmåleri och konsten att bygga en bild med övningar och experiment i fritt broderi. Akvarellen är en snabb och en förförisk men oåterkallelig teknik, fritt broderi månar om långsamhetens lov. Går det att kombinera två så vitt skilda tillvägagångssätt? Genom att ta tillvara på teknikernas olikheter lär vi oss att förstärka och utveckla det egna skapandet i färg- och formexperiment, i undersökandet av stygn och dess målande egenskaper och akvarellmåleriets och broderiets specifika möjligheter att
bygga en intressant bild. Kursen är öppen för alla, men det är en fördel med en viss vana vid nål och tråd.

Till kursprogram >


Kursperiod 5: 5 aug - 11 aug

Keramik - Glasyrer*
Kursledare: Anders Fredholm, Kursavgift: 3500 kr

Kursen handlar framför allt om stengodsglasyrer. Vi använder min bok ”Glasyr” som kurslitteratur. Där går vi igenom ”Vad är glasyr?” om materialen som bildar glasyren och vad som behövs för att styra utseendet som färg, yta och struktur. Vi behandlar också ämnen som ”Aska och lera som glasyr” samt ”Att sätta färg”. Kursen är till stor del teoretisk men vi gör flera provserier och bränner ett flertal ugnar under kursveckan. Jag kommer att ta med min stora provsamling, A-serien som består av ca 300 glasyrprover som är brända både i oxidation och reduktion. På min hemsida kan du se innehållsförteckningen till boken, och vi skall under kursen försöka hinna med så mycket som möjligt av detta. Adressen till hemsidan hittar du här www.fredholm.nu/glasyrbok
Till kursprogram >

Trädgård - Jord (obs, 5-8 aug)
Kursledare: Anton Sundin, Kursavgift: 2750 kr

Något jag försöker eftersträva i min roll som trädgårdsmästare är att ”odla jord och inte växter”. Inom odling är jord grunden till allt och behandlar vi den väl blir belöningen i form av skörd och blomsterprakt stor. Den här kursen är för dig som vill lära dig grunderna inom arbetet med jorden samt ekologiska arbetsmetoder för att bygga upp en hållbar och god jord i din trädgård. Vår verkstad för dessa kursdagar är Capellagårdens trädgård med dess jord – som faktiskt är en av världens bördigaste odlingsjordar. Under kursen kommer vi att titta närmare på jordens olika beståndsdelar, olika bearbetningsmetoder av jordar och hur man bygger upp olika typer av odlingsbäddar. Under kursen ska vi också lägga komposter och fördjupa oss i komposteringsprocessen. Större delen av tiden kommer att vara praktiska uppgifter i trädgården men det kommer även att ingå vissa teoretiska inslag. Inga förkunskaper krävs.
Till kursprogram >

Ekologisk vegetarisk matlagning (obs, 8-11 aug)
Kursledare: Erik Måneld, Kursavgift: 2750 kr

Under tre dagar ska vi laga mat med råvaror från Capellagårdens underbara ekologiska odlingar. Kursen kommer att präglas av intresse för och respekt gentemot vår omgivande natur, samtidigt som vi kommer att pröva oss fram inom nya intressanta kulinariska områden. Du kommer att klara dig fint med allmänna kunskaper inom matlagning och ett intresse för hållbarhet och ekologiska råvaror. Varmt välkommen till Capellagårdens kök och trädgård.
Till kursprogram >

Skrivarkurs
Kursledare: Bob Hansson, Tove Folkesson, Kursavgift: 3950 kr

Att skriva poesi är bra, men att uppleva den är ännu bättre. Kursen är inte bara till för ditt huvud, utan också för din själ. Kursen kommer innehålla frigörande små övningar för att spärrar ska halkas förbi och ersättas med glädje. Vi gör korta meditationer, både guidade och fysiska. Att skriva sann text kan handla om att utmana sin trygghetszon, och det kommer vi även att försöka göra rent fysiskt. På morgnarna får ni också möjlighet att göra yoga. Vi kommer att fokusera på text både ur ett rent literärt perspektiv, men också utforska det som ett instrument för självutveckling. Alen Ginsberg sa; för att skriva fritt, måste du leva fritt. Det är dock inte något vi räknar med att kunna göra ens efter den här veckan. Men kanske ett litet steg däråt? Ambitionen är att dina texter och ditt skrivande kommer mötas på just det stadium det befinner sig, så oavsett om du skrivit tio år eller sju dagar så har du precis lika stor förutsättning för att bli inspirerad och möjligen en smula klokare. Eller oklokare, om det nu är det som behövs.
Hur veckan kommer bli, vet vi ju inte förrän efteråt, men här är en kvalificerad gissning. Det viktigaste är att vi inte kommer hit för att prestera. Er uppgift är inte att vara duktiga kursdeltagare eller geniala författare. Vi är inte där för att lyckas, utan för att undersöka. Vår uppgift är att skriva text, inte bra text. Förhoppningsvis kommer meditationerna hjälpa oss att glömma bort vår inre ”idol-jury”. 
Du är välkommen i all din storhet och i all din bräcklighet. Med alla dina ord, med alla dina tystnader, med all din lust och all din tvekan. Först och främst kommer vi skriva och läsa varandras texter. Det kommer handla både om att skriva texter och att framföra dem. Både poesi och prosa är välkommet. Och allt där emellan.

Till kursprogram >

Skärsvarvning*
Kursledare: Åke Landström, Kursavgift: 3500 kr

Under kursen får du lära dig grunderna i skärsvarvning, både längd-, profil- och 
skålsvarvning. Vi svarvar både i torrt och färskt trä. Stor vikt läggs vid att hålla verktygen vassa. Merparten av kurstiden ägnas åt att praktiskt träna på skärande träsvarvning. Åke tar med utrustning till alla kursdeltagare, som då får tillgång till en modern svarv med chuck och svarvverktyg. För mer information,
www.trasvarvning.se

Till kursprogram >


* Kurser som är markerade med asterix bedrivs i enlighet med förordningen om stöd för konst och kulturutbildningar (2013:871). Myndigheten för Yrkeshögskolan är tillsynsmyndighet. Dessa kurser kan därför hålla en lägre kostnad.

Obs! Förändringar kan förekomma.