Hej! Nu har sista ansökningsdatum passerat för sommarens kurser. Välkommen tillbaka i slutet av året då sommarkursprogrammet för 2020 börjar ta form. Som referens ligger 2019 års kurser kvar här nedan.


Sommarkurser 2019

Välkommen till sommarens kurser på Capellagården! I kursprogrammet nedan kan du klicka på den kurs du vill veta mer om så kommer du till kursbeskrivningen. För att söka till kurserna använder du ansökningsformuläret. När du har fyllt i dina uppgifter så avsluta genom att klicka på "Skicka anmälan". Du får sedan en bekräftelse på att anmälan är mottagen. Under rubriken "Ansökan och antagning" finns mer information. 
 


Här kan du läsa årets kursbroschyr 2019 (pdf)
 


Kursperiod 1: 23 jun - 29 jun   

Keramik - Skulpturer i lera, Anabeli Diaz Gonzalez 
Tälj med kniv och yxa, Hannes Dahlrot och Moa Brännström Ott
Trädgården – odling, växtfröjd och historia, Elisabeth S Gunnarsson och Anton Sundin

Kursperiod 2: 30 jun - 6 jul

Rakukeramik, Jeanette Wåhlstrand 
Textil - Mönstra med färg, Linda Zetterman            
Färg i fokus, Kajsa Löfstedt
Byggnadsvård, Anders Bergstrand

Kursperiod 3: 7 jul - 20 jul    

Möbeltapetsering/ Resårsnörning, Märta Bring
Forma i trä, Johannes Lindgren                                               
Vården av våra fruktträd, Niklas Medin (obs 14-20 jul)
Keramik - Drejning, Kennet Williamsson

Kursperiod 4:  21 jul - 3 aug (International courses) 

Wood - Stoolworkshop, Mats Aldén
Textile - Print and design, Marie-Louise Sjöblom                          
Ceramics - Slab building, Malin Grumstedt                                      
Fritt broderi & konsten att skapa bild, Henriette Ousbäck/ Ria Roes (obs 21-27 jul)
Akvarell - Fortsättning, Ria Roes (obs 28 jul-3 aug)                                                 

Kursperiod 5: 4 aug – 10 aug    

Keramik - Glasyrer, Anders Fredholm
Trädgård - Jord, Anton Sundin (obs 4-7 aug)
Ekologisk vegetarisk matlagning, Erik Måneld (obs 7-10 aug) 
Intarsia, Leif Burman
En vecka - en form på drejskivan, Kennet Williamsson


 

Kursperiod 1, 23 juni - 29 juni

Keramik - Skulpturer i lera
Kursledare: Anabelí Dìaz. Kursavgift: 3950 kr

Under den här veckan ägnar vi oss åt att ringla skulpturer i lera. Sedan stenåldern har man ringlat över hela världen och gör det än idag. Själva tekniken är mycket enkel: man gör korvar i lera som man sedan sätter ihop genom att pressa samman. Man kan ringla ”vad som helst” och i princip vilken storlek som helst. Under den här veckan ska vi undersöka hur många ringar vår skulptur tål på en dag. Att ringla är att lära sig att vara tålmodig, tänka balans i form och inte vara rädd för att misslyckas dvs. ingenting för dig som tror att världen skapades på sju dagar. Här behövs år av träning men på en vecka får du verktyg som hjälper dig att gå vidare i din skapande process oberoende av om du arbetar med brukskeramik eller enbart skulptur. Jag har under den här veckan

förberett som ”kocken på tv” så att du får se alla moment i skulpterandet, från att ringla till att öppna ugnen efter bränningen. Vi lägger allt fokus på själva tekniken, byggandet och kommer även att beröra torkning och bränning men inga bränningar görs under kursen. Kursen är för dig som är van vid lera. Ta med egna verktyg om du har och se den här veckan som en retreat i lerans anda omgiven av en fantastisk atmosfär och likasinnade människor. Välkommen!

Tälj med kniv och yxa
Kursledare: Hannes Dahlrot och Moa Brännström Ott. Kursavgift: 3950 kr

Kursen vänder sig till dig som känner ett sug efter att lära dig slöjda med kniv och yxa. Under fem dagar kommer vi ägna oss helhjärtat åt trä och verktyg. I kursen lär vi oss bland annat grundläggande yxteknik för säker bearbetning av trä, de vanligaste täljgreppen samt våra personliga favoriter, vad man bör tänka på när man jobbar i färskt trä samt en introduktion i hur man håller sina verktyg vassa. Vi inleder kursen tillsammans och slöjdar steg för steg. Längre fram får du handledning att tälja den där grejen du länge varit sugen på att göra. En perfekt kurs för dig som vill komma bort från skärmen, plastbanta bland dina köksredskap eller bara ta ditt hemmafixande till en ny nivå. Det behövs ingen komplett verkstad för att kunna skapa i trä utan går att komma långt med några få verktyg och lite kunskap. Tälja med kniv och yxa är en kurs som främst vänder sig till dig som är nybörjare men även den som redan har viss erfarenhet kommer kunna  få utmanade uppgifter och nya insikter. 

Trädgården – odling, växtfröjd och historia*
Kursledare: Elisabeth Svalin Gunnarsson, Anton Sundin. Kursavgift: 3500 kr

Under denna kurs får du lära dig odlingens grunder – jord-, näring- och växtkunskap men också trädgårdens historia. I trädgårdskursen ingår både teori och mycket praktik. Vi kommer bl a att planera, iordningsställa och plantera en vacker blomsterrabatt, ta del av arbetet i de ekologiska grönsaksodlingen och göra inspirerande studiebesök i intressanta trädgårdar. Som avslutning lagar vi en härlig middag av trädgårdens produkter.

Kursperiod 2, 30 juli - 6 juli

Rakukeramik*
Kursledare: Jeanette Wåhlstrand. Kursavgift: 3500 kr

Den här sommarkursen är till för dig som är nyfiken på keramik i rakuteknik och vill veta hur det går till. Målet är att tillverka objekt som bränns i en vedeldad rakuugn. Om du har erfarenhet av att arbeta med lera så är det bra, men inte nödvändigt. De två första dagarna tummar, kavlar, ringlar och drejar vi föremål utifrån egna idéer eller med förebilder. Vår kursledare ger dig individuell hjälp efter behov. Vi låter våra skapelser torka, brännas i en skröjugn, glaseras och tillslut rakubrännas i vår vedugn. Under tiden vi väntar på att leran torkar hålls föreläsningar med bildvisning och samtal runt rakukeramik i Japan och västvärlden. Denna veckokurs är arbetsintensiv, men vi hinner ändå med promenader och avkoppling i Capellagårdens trädgård. Du får även tillfälle att besöka Capellagårdens verkstäder. Vi är en liten grupp med skiftande bakgrund och ålder. Måltiderna intas gemensamt i Vingårdssalen.


Färg i fokus*
Kursledare: Kajsa Löfstedt. Kursavgift: 3500 kr

En djupdykning i färgsättning. Här får färgen stå för sig själv. Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt arbete med färger, privat eller professionellt. Vi målar färgfält med gouache på papper, hittar nyanser och kombinerar färger. Deltagarna får associera kring kulörers stämningar, kombinera och undersöka hur färger förändras av ljus. Vi upptäcker också färger att arbeta med i de vackra omgivningarna. Lämna allt vad prestationskrav heter hemma, här gäller det att vara närvarande i skapandet. Kursen ger en förfinad blick för färgnyanser och hur de påverkar oss. Efter att ha blandat många toner blir deltagarna både kunnigare och modigare i sitt arbete med färg. Något som är  användbart i de flesta kreativa yrken. Kursen utmanar dig på just den nivå du befinner dig. Välkommen till en färgrik vecka!


Textil - Mönstra med färg*
Kursledare: Linda Zetterman. Kursavgift: 3500 kr

Det här är en kurs för dig som vill få en introduktion till textilt hantverk och formgivning. Vi kommer att använda olika reservage- och trycktekniker tillsammans med färgning med naturlig indigo, ett urval av växtfärger och syntetiska pigment för att undersöka olika sätt att formge mönster. Vi skapar mönster genom att trycka, färga, teckna, vika och sy. Kursen innehåller även en uppgift där du kommer att kunna pröva metoder att arbeta utifrån inspiration med formgivning. Förhoppningen är att de olika momenten skall ge nya idéer och kunskap om textila material. Efter kursen kommer du själv att kunna skapa olika mönster, räkna recept och arbeta med olika textila pigment och kvalitéer. Kursen passar både för dig som har förkunskap i textil och för dig som vill pröva någonting helt nytt. Undervisningen blandar gemensamma genomgångar med individuell handledning.


Byggnadsvård
Kursledare: Anders Bergstrand. Kursavgift: 2500 kr

Välkommen till sommarkurs i byggnadsvård. På kursen varvar vi praktiskt renoveringsarbete med föreläsningar och diskussioner. I våra övningar använder vi bl.a. ett av Capellagårdens mest intressanta hus, Sörgården, med ursprung från 1840-talet. Unik dokumentation gör att vi kan börja återskapa Vidar och Carl Malmstens originalinredning för huset. Vi kommer även att göra utflykter där vi studerar skiftesverksteknik, öländska väderkvarnar, kalktillverkning mm. Anders Bergstrand är erfaren byggnadsvårdare med mångårig erfarenhet från olika renoveringsprojekt.

 

Kursperiod 3, 7 juli - 20 juli

Möbeltapetsering/Resårsnörning*
Kursledare: Märta Bring. Kursavgift: 4900 kr

Välkommen till en lite annorlunda kurs i möbeltapetsering. I sommar blir det fokus på resårsnörning. Dvs, att handknyta resårerna i en fåtöljsits. Att knyta resårer handlar mest om teknik, men även lite styrka. Kursen vänder sig till alla. Både till dig som är yrkesverksam tapetserare, men känner att du vill bli säkrare på resårsnörning, och till dig som är amatör med en fåtölj som behöver nya resårer. Du tar med en fåtölj med handknutna resårer och traditionell stoppning i naturmaterial. Beroende på hur långt du hinner kan även omklädsel av din möbel bli aktuell...så ta med ett möbeltyg. Hoppas att du kommer att tycka det här är lika roligt som jag gör! Vi ses. Märta

Forma i trä (grundkurs)*
Kursledare: Johannes Lindgren. Kursavgift: 4900 kr

Kursen vänder sig till dig som vill utforska materialet trä och lära dig hur det kan formas. Genom praktiskt arbete i såväl färskt som torrt trä övas grundläggande tekniker för bearbetning och sammansättningar. Inom ramen för kursen tillverkas olika produkter såsom slöjdföremål och enklare möbler. Kursens mål är att utveckla och fördjupa förståelsen för materialet trä och fokuserar på arbetet med handverktyg med begränsade inslag av maskiner. Upplägget kännetecknas av metodisk planering och den individuella handledningen ges stort utrymme. Det praktiska arbetet vid hyvelbänken varvas med gemensamma genomgångar och föreläsningar. Forma i trä vänder sig till både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av att arbeta i trä. Om du funderar på att gå  huvudutbildningen i möbelsnickeri är det här en mycket bra förberedelsekurs.

Keramik - Drejning*
Kursledare: Kennet Williamsson. Kursavgift: 4900 kr

Välkommen till två veckor keramik på Capellagården, en keramikkurs med med betoning på drejad bruksvara. Jag tänker att vi övar på bruksvaror, saker att använda i hemmet, tallrikar, muggar skålar, kannor... Vi glaserar med klassiska stengodsglasyrer, celadon,  chun, oxblod, tenmuko och vedaskaglasyrer och bränner sedan godset i en s.k. reduktionsbränning i en gasoldriven keramikugn. Saker att tänka på: Lämpliga kläder för keramikarbete, alltså kläder som tål lite lera. Ett bra förkläde är väldigt bra att ha och du som har jobbat lite med keramik har kanske också några personliga verktyg att ta med. Här finns också verktyg för er som inga har. Välkommen till Sommardrej på Capella.

Vården av våra fruktträd (obs 14-20 jul)
Kursledare: Niklas Medin. Kursavgift: 3950 kr

Välkommen till en arbetsvecka i Capellagårdens fruktträdgård! Denna kurs riktar sig till dig som söker de grundläggande kunskaperna för att kunna ta ett fruktträd i din vård framöver. Inga förkunskaper behövs. Vi går igenom den grundläggande trädvården och dess skötselhantverk, med betoning på sommarbeskärning av de friväxande kronträden. Rotområdet och miljön närmast träden kommer att behandlas under veckan och vi kikar även på de spaljéer och övriga fruktbärande träd som växer på Capellagården. Vi hinner också med en kort introduktion i ämnet pomologi (läran om de odlade frukterna) inklusive körsbärsfrossa. Fruktträdgården anlades i början av åttiotalet och är idag en del av det nationella genbanksarbetet i form av ett lokalt klonarkiv för svenska fruktsorter, t.ex. Kalmar Glasäpple och Ölands Kungsäpple.

 

Kursperiod 4, 21 jul - 3 aug 
(International course period)

Wood - Stoolworkshop*
Instructor: Mats Aldén. Course fee: 4900 SKR

Stool workshop is for you who want to share the joys and together with other participants expressing oneself in wood, whether your main interest is in sculpture or cabinet making. The main task is to create a piece of furniture (a stool) for a specific purpose which you formulate and develop. The course offers possibilities to develop woodworking skills and is intended for people who have a basic knowledge of woodworking materials, hand tools and machinery. It assumes that you can use tools and machines in a responsible manner.
Besides a fully equipped traditional workshop it is also possible to work outdoors with hand saw, axe, etc. Both green and dried indigenous wood is available for use. The participants will be given a introduction to different techniques; hand tools, machines, joinery, finishing, gluing and to the design process and a deeper knowledge about wood as a living material.

You should prepare and bring ideas and thoughts about a stool through sketches/ drawings, inspiration/pictures and material/construction. Don’t forget to bring your sketchbook, folding rule and precious hand tools. See also**

Textile print and design* 
Instructor: Marie-Louise Sjöblom. Course fee: 4900 SKR

The summer course in textile design and printing at Capellagården provides an introduction to textile printing. No previous experience is required. Students work with various types of blocks and screen printing as well as resist techniques using paper and wax, for example. Students will learn how to calculate repeats and to make test prints.
See pictures from the course here > Screens for printing, squeegees and cotton and linen fabrics can be purchased at cost price. If you already have a screen, squeegee and even fabric, it may be useful to bring them. Individual instruction will be available and the course is methodically planned with individual work mixed with group assignments and presentations. A number of lectures are also included. See also**

See pictures from the course >

Ceramics - Slab building*
Instructor: Malin Grumstedt. Course fee: 4900 SKR   

Slab building is one of the most basic methods of ceramic production. During the course we will investigate its possibilities further. We will work with thin, thick, soft, hard, coarse or fine slabs to experience the different properties of clay. Out of the rolled out slabs we will build vessel shapes such as boxes and cylinders or construct sculptural work. The flat and even surfaces of the slabs are suitable for decoration and different kinds of relief. Except for the rolling and slab building technique the participants will also be given a brief introduction to the different stages of the ceramic process: shaping, drying, glazing and firing. The course is suitable for both beginners and more experienced, who want to develop their understanding of the subject, for example through working with porcelain. See also**

** During this period English predominates as the teaching language. Therefore, for students, applying for this period it is important to be able to understand and talk English. As everyone is learning by making their own designs, one has to be able to discuss the design and making process with the teacher and follow instructions. These intensive courses are relying on communication and students cannot be dependent on each other for translations. In the selection process it is desirable to have a certificate from a TEOFL test or similar. Please send a copy to info@capellagarden.se

Fritt broderi och konsten att skapa bild (obs, 21 jul-27 jul)
Kursledare: Ria Roes Schwartz, Henriette Ousbäck. Kursavgift: 3950 kr

I den här kursen kombinerar vi akvarellmåleri och konsten att bygga en bild med övningar och experiment i fritt broderi. Akvarellen är en snabb och en förförisk men oåterkallelig teknik, fritt broderi månar om långsamhetens lov. Går det att kombinera två så vitt skilda tillvägagångssätt? Genom att ta tillvara på teknikernas olikheter lär vi oss att förstärka och utveckla det egna skapandet i färg- och formexperiment, i undersökandet av stygn och dess målande egenskaper och akvarellmåleriets och broderiets specifika möjligheter att bygga en intressant bild. Kursen är öppen för alla, men det är en fördel med en viss vana vid nål och tråd.

Akvarell - Fortsättning (obs, 28 jul -3 aug)
Kursledare: Ria Roes. Kursavgift: 3950 kr

En intensiv kurs för dig som vill utforska det moderna akvarellmåleriets möjligheter och uttryck. Under kunnig och inspirerande handledning får du måla med ditt eget skapande i fokus. Akvarell är en lustfylld teknik där man kan leka och experimentera ganska fritt. Vi jobbar med bildbyggnad och komposition, går igenom färglära, dvs. färgens egenskaper, blandningar, kontraster och komplement. Vi kommer att jobba med akvarellkritor och collage. Vi provar på skrapteknik och tryck i akvarell men även akvarell monotopi. Individuell handledning och gemensamma redovisningar ger nya insikter och upplevelser och bidrar till den egna utvecklingen. Grundläggande erfarenhet av akvarellmåleri krävs! Materialkostnad tillkommer.

Kursperiod 5, 4 aug - 10 aug

Keramik - Glasyrer*
Kursledare: Anders Fredholm. Kursavgift: 3500 kr

Kursen handlar framför allt om stengodsglasyrer. Vi använder min bok ”Glasyr” som kurslitteratur. Där går vi igenom ”Vad är glasyr?” om materialen som bildar glasyren och vad som behövs för att styra utseendet som färg, yta och struktur. Vi behandlar också ämnen som ”Aska och lera som glasyr” samt ”Att sätta färg”. Kursen är till stor del teoretisk men vi gör några provserier och bränner några ugnar under kursveckan. Jag kommer att ta med min stora provsamling, A-serien som består av ca 300 glasyrprover som är brända både i oxidation och reduktion. På min hemsida kan du se innehållsförteckningen till boken, och vi skall under kursen försöka hinna med så mycket som möjligt av detta. Adressen till hemsidan hittar du här www.fredholm.nu/glasyrbok

Trädgård - Jord (obs, 4-7 aug)
Kursledare: Anton Sundin. Kursavgift: 2750 kr

Något jag försöker eftersträva i min roll som trädgårdsmästare är att ”odla jord och inte växter”. Inom odling är jord grunden till allt och behandlar vi den väl blir belöningen i form av skörd och blomsterprakt stor. Den här kursen är för dig som vill lära dig grunderna inom arbetet med jorden samt ekologiska arbetsmetoder för att bygga upp en hållbar och god jord i din trädgård. Vår verkstad för dessa kursdagar är Capellagårdens trädgård med dess jord – som faktiskt är en av världens bördigaste odlingsjordar. Under kursen kommer vi att titta närmare på jordens olika beståndsdelar, olika bearbetningsmetoder av jordar och hur man bygger upp olika typer av odlingsbäddar. Under kursen ska vi också lägga komposter och fördjupa oss i komposteringsprocessen. Större delen av tiden kommer att vara praktiska uppgifter i trädgården men det kommer även att ingå vissa teoretiska inslag. Inga förkunskaper krävs.


Ekologisk vegetarisk matlagning (obs, 7-10 aug)
Kursledare: Erik Måneld. Kursavgift: 3100 kr (inkl måltider)

Under tre dagar ska vi laga mat med råvaror från Capellagårdens underbara ekologiska odlingar. Kursen kommer att präglas av intresse för och respekt gentemot vår omgivande natur, samtidigt som vi kommer att pröva oss fram inom nya intressanta kulinariska områden. Du kommer att klara dig fint med allmänna kunskaper inom matlagning och ett intresse för hållbarhet och ekologiska råvaror. Varmt välkommen till Capellagårdens kök och trädgård.

Intarsia*
Kursledare: Leif Burman. Kursavgift: 3500 kr

Intarsia, en teknik med lång historia. Att foga samman tunna träfanér och även kombinera med andra material till olika mönster har fascinerat människor över hela världen. Kursen är en praktisk grundläggande kurs om några av intarsiakonstens olika tekniker och ger dig även möjlighet att jobba med egna mönster och motiv. Målet är att deltagarna ska tillägna sig en plattform för vidare eget arbete. Kursen berör även frågor kring infärgning, sandbränning, upplimning samt ytbehandling. I kursen finns utrymme för individuell anpassning av deltagarnas intressen inom ämnet.

En vecka, en form på drejskivan
Kursledare: Kennet Williamsson. Kursavgift: 3950 kr

En vecka, en form på drejskivan! Alla som någon gång försökt sig på att förverkliga en form på drejskivan gör erfarenheten att övningen fodrar upprepning. Jag skulle vilja påstå att även för mig som har drejat i femtio år fodras en upprepning av samma form för att förstå en forms innebörd både på ett ytligt designtänkande som på en forms djupare innebörd. För att kunna ge rätt fokus krävs att du redan innan känner dig ganska hemma vid drejsskivan. Alltså en vecka en form, en form som du själv väljer att fördjupa dig i. Vi diskuterar i grupp och individuellt formers mening och uppsåt. Om någon av alla dina former ger dig en utvecklad kunskap kan vi skröjbränna den, alltså första bränning innan glasering. Då kan du få den med dig hem. För att dra nytta av kursen behöver du känna dig ganska hemma vid drejsskivan. Bästa hälsning och välkommen till En vecka, en form på drejskivan! 
 

Obs! Kostnader för kost, logi och ev material ingår ej i kursavgiften. Enskilda undantag finns och beskrivs då i resp kursbeskrivning.

* Kurser som är markerade med asterix bedrivs i enlighet med förordningen om stöd för konst och kulturutbildningar (2013:871). Myndigheten för Yrkeshögskolan är tillsynsmyndighet. Dessa kurser kan därför hålla en lägre kostnad.

Förändringar kan förekomma