Hämta fler

 

Att leva och bo på skolan


Capellagården ligger på södra Öland i byn Vickleby. Skolans verksamhet, dess verkstäder och undervisningslokaler, studentrum och kök är inrymda i hus som ursprungligen varit öländska bondgårdar. Tillsammans med den stora trädgården skapar dessa kulturhistoriska byggnader en speciell miljö och atmosfär.

Skolan är belägen i ett världsarv och är omgivet av Stora Alvaret, bördig jordbruksslätt och bara 3 km västerut finns lövskogslundar, strandängar och havet i Kalmarsund.


Samverkan i gemensam

Capellagården är platsen och människorna som verkar här. Det är vi som tillsammans formar platsen och vardagen i verkstäder, trädgårdar, samlingssalar, kök och boenden. Vi delar livsrum och möts i samverkan.
 

Capellagårdens kök

Capellagården har ett eget kök som är KRAV-certifierat. Som studerande kan du välja husmanskost, vegetarisk eller vegansk kost. För boende på skolan är frukost, lunch och middag obligatoriskt och därför inkluderat i hyran. Måltider serveras måndag till och med fredag med uppehåll under helger och lovdagar. Lördagar och söndagar lagar du din egen mat i köket i ditt boende, kanske tillsammans med de övriga i huset.

Studerade som bor utanför skolan är varmt välkomna att köpa måltider. Vi tillämpar ett kupongsystem och betalning sker på plats. Studerande som bor på skolan har lägre pris per måltid än studerande som köper enstaka måltider.

Boende på Capellagården som genom studieresa eller långvarig sjukdom ej vistas på Capellagården medges en viss måltidsreduktion under förutsättning att köket och expeditionen har meddelats.

Måltiderna serveras vardagar i Capellagårdens matsal, Vingårdssalen.

Frukost 07.15 – 08.00
Fika (tis, tor) 10.00 – 10.30
Lunch 11.45 – 12.30
Middag 16.30 – 17.15


Boende

Du som blir antagen till någon av skolans utbildningar erbjuds ett boende på skolan.  Rummen är av enkel standard och är belägna i stugorna i pensionatsbacken och i skolans olika mangårdsbyggnader. Varje hus med sin alldeles egen karaktär och historia.

Rummet hyrs möblerat och är utrustat med en säng, täcke och kudde (om du vill får du ta med eget), skrivbord, stol, spegel och garderob eller byrå. Allt förbrukningsmaterial som tvättmedel, diskmedel, tvål, toapapper med mera ansvarar boende själva för. De gemensamma ytorna delar ni som bor i huset vilket inkluderar toalett och duschrum, kök med tillhörande porslin och köksredskap samt tvättstuga. I vissa hus finns ett allrum.

Rummen varierar i storlek; ett litet rum är 6 till 10 m2, normalrum är 10 till 15 m2,
stort rum är större än 15 m2. Storleken på rummet samt om det är egen toalett eller
ej avgör månadshyran. Skolans elevrum uthyres läsårsvis. För de som bor på Capellagården men som under terminen önskar flytta gäller en uppsägningstid om 1 månad.

Boende- och matkostnader faktureras månadsvis och betalas i förskott första veckan
varje månad. Hyran inklusive helpension (frukost, lunch, middag) löper från 4500 kr till 5600 kr beroende på rummets storlek. Studerande som ej bor på skolan men önskar nyttja skolans tvättstugor betalar 200 kr per månad.
 

Gemensamma lokaler

På kvällarna finns det möjlighet att träffas och umgås i skolans bibliotek och Vingårdssalen. För aktiviteter som kräver lite större utrymme finns skolans samlingssal i Majagården eller Bokhuset att låna. Vintertid rekommenderas ett gemensamt bastubad i skolans vedeldade bastustuga.
 

Hitta hit

Vickleby är en del av Mörbylånga kommun och ligger mittemellan de två tätorterna Mörbylånga och Färjestaden (8 km). Med landsvägsbuss kan en åka till Kalmar där det finns bland annat ett fint konstmuseum, många gallerier, slottet och Kalmar läns museum. Från Kalmar är det smidigt att ta tåget både till Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Sistnämnda destinationen ligger bara 4 timmar bort.