Tälja med kniv och yxa

Kursledare: Moa Brännström och Hannes Dalroth

Välkommen till en veckas slöjd med kniv och yxa! Under kursen kommer vi ägna oss helhjärtat åt trä och verktyg. Vi lär oss bland annat grundläggande yxteknik för säker bearbetning av trä, de vanligaste täljgreppen, vad du bör tänka på när du jobbar i färskt trä samt en introduktion i hur du håller dina verktyg vassa. Vi inleder kursen tillsammans och slöjdar steg för steg. Längre fram får du handledning att tälja något som du länge varit sugen på. En perfekt kurs för dig som vill komma bort från skärmen, plastbanta bland dina köksredskap eller bara ge dig själv en möjlighet att ge ditt fulla fokus till en kniv och en träbit i en vecka! Du behöver ingen komplett verkstad för att kunna skapa i trä utan det går att komma långt med några få verktyg och lite kunskap.

Läs mer om Moa och Hannes

Kursavgift

Kursavgiften är 4800 kr. Kursen sker i samverkan med Myndigheten för Yrkeshögskola, konst och kultur. Om Capellagården måste ställa in kursen har du alltid rätt att återfå den kursavgift som du har betalt. Ifall du behöver lämna återbud på grund av förhinder eller sjukdom görs en återbetalning med 50% av kursavgiften. Observera att kost och logi ej ingår i kursavgiften utan bokas och betalas separat efter antagning. Materialkostnad till individuella arbeten kan tillkomma och betalas på plats.

Ansökan och antagning

Tälja med kniv och yxa riktar sig främst till dig som är nybörjare men även du som redan har viss erfarenhet kommer att få utmanade uppgifter och nya insikter.

Vi tillämpar löpande antagning. När en kurs har tillräckligt många sökande för att fylla kurs- och reservplatser stänger vi möjligheten att söka kursen. Urvalet till kursen baseras på din motivering i ansökan samt önskan att få en spridning i gruppen. Vi  återkopplar löpande med besked. Det vill säga tiden det tar att få besked kan variera. Besked skickas via mejl. Vid antagning ges information om betalning och bekräftelse av kursplats. Vid utebliven betalning erbjuder vi kursplatsen till näste person på tur. I samband med antagning erbjuds möjlighet att boka och betala för  kost och logi. 

Du som söker ska ha fyllt 18 år, undantag vid barn-/ ungdomskurserna.

Länk till ansökningsformulär

Kost och logi

I samband med antagning erbjuds du att boka eventuell kost och logi under kursveckan. Det finns ett tiotal olika hus på “storgården” med närhet till verkstäder och Vingårdssalen. Rummen är varierande med enkel standard, i husen finns tillgång till gemensamt kök, dusch och wc. Många hus/rum har alltså delat badrum. Helpension ingår för alla som bor på Capellagården och våra gemensamma måltider är till stor del baserade på grönsaker från vår ekologiska trädgård. 

Kostnad för kost och logi i enkelrum:
Kost och logi en vecka: 4900 kr
Sänglinne ingår i avgiften.

Om Capellagården måste ställa in kursen har har du alltid rätt att återfå alla avgifter för kost och logi. Vid avbokning tar vi ut en administrativ avgift på 500 kr. 

Vi brukar kunna erbjuda rum till alla som som önskar, men kan dessvärre inte ge någon garanti. 

Om du har ordnat eget boende och vill äta tillsammans med dina kurskamrater går det bra att köpa enstaka måltider. 

Priset är då: Frukost 85 kr, Lunch eller middag 125 kr, Ostbricka (avslutning) 155 kr.
Kaffe och gemensam fika ingår i kursavgiften

Ta med till kursen

Oömma kläder och om du vill, egna verktyg  (verktyg finns annars att låna). Har du någon slö kniv eller yxa som du vill slipa upp så kan du ta med den.

Kursstart och kursavslutning

Dagen för kursstart är det ankomsttid från kl. 15.00. Vid kl. 17.00 serveras en enklare middag och kl 18.00 är det gemensam uppstart med din kurs. Kursen avslutas fredag med en gemensam avslutningskväll. Lördag serveras frukost och utcheckning senast kl 11.00. 

Språk

Undervisningsspråket på kursen är svenska. Sammanfattningar på engelska kan dock förekomma.