I kulturinkubatorn undersöker vi dina drivkrafter och den struktur som passar dig och ditt skapande. Du kommer ta del av ett program som ger dig redskap att utveckla din verksamhet och hantera de utmaningar du möter i din verksamhet. Utöver programmet på måndagarna kommer du att finnas i ett stärkande kollegialt sammanhang, få individuell handledning och ta del av studiebesök hos yrkesverksamma kulturskapare.

Tolv verksamheter antas till kulturinkubatorn. De som blir antagna till träffas en gång i veckan, från september till och med maj. Träffarna äger rum på måndagar och verksamheten utgår från Capellagården i Vickleby. Det stärkande kollegiala lärandet löper som en röd tråd genom hela programmet.

Under året kommer vi:

  • kartlägga din verksamhet och jobbar utvecklande med dess innehåll utifrån dina målsättningar, drivkrafter och behållning.
  • undersöka din bredare försörjningspallet och förutsättningarna att skapa en ekonomiskt hållbar verksamhet.
  • utforskar strukturen för din administration och hur du enklare kan gå in och ur alla de roller och ”hattar” du förväntas bära i din verksamhet.
  • utveckla ditt självledarskap i relation till verksamhetens olika ”hattar” och de olika faserna i din kreativa process.
  • kartlägga och utveckla din kommunikation och sätt att gestalta din verksamhet till dina mottagare och beställare.
  • undersöka hur du ger dig själv bästa möjliga förutsättningar för att underhålla ditt skapande och dina kreativa processer.  

De som leder kulturinkubatorns program heter Olof Svensson (verksamhetsledare), Tove Folkesson (författare) och Emmi Roosling (fotograf). Tillsammans har de bred erfarenhet av att arbeta med att handleda kulturskapare som vill utveckla sina verksamheter.

”Vi möter många som upplever att de har behov av att utveckla sin skapande verksamhet men som känner att de varken har tiden eller redskapen. I kulturinkubatorn avsätter du tiden, får redskapen och blir en del av ett stärkande kollegialt sammanhang.” Olof Svensson, Capellagården.

Vårt gemensamma arbete under måndagarna omfattar 6 timmar i veckan. Därutöver disponerar deltagarna själva sin tid. Målet är att den skapande verksamheten ska vara deltagarens huvudsakliga fokus. Det går att kombinera kulturinkubatorn med deltidsarbete. Det kostar inget att vara med i kulturinkubatorn. Du ska vara bofast i någon av de kommuner som ingår i upptagningsområdet: Mörbylånga kommun, Borgholm kommun och Kalmar kommun. Efter att du antagits får du en kursguide och metodbok.

Kulturinkubatorn startades 2017 av Mörbylånga kommun som en del av kommunens kulturstrategi. I dag finansieras verksamhet av Mörbylånga kommun, Borgholms kommun och Kalmar kommun. Kulturinkubatorn drivs av Capellagården och Ölands Folkhögskola. De fem aktörerna bildar en gemensam styrgrupp som utvecklar verksamheten.

Vid frågor om kulturinkubatorns program är du varmt välkommen att kontakta Olof, olof.svensson@capellagarden.se.

Välkommen med din ansökan!

Ansökan är öppen till den 10:e juni
Kulturinkubatorn på instagram
Metodboken Självledarskap för kulturskapare