Hämta fler


Årets sommarkurser är nu stängda för ansökan men du är varmt välkommen tillbaka 2021!


Sommarkurser 2020

Välkommen att botanisera bland kurserna för den kommande sommaren. För att söka till kurserna använder du ansökningsformuläret. När du har fyllt i dina uppgifter så avsluta genom att klicka på "Klar". Du ska sedan få en bekräftelse på att anmälan är mottagen. Under rubriken "Ansökan och antagning" finns mer information.  
 

Sommarkursbroschyr 2020 (pdf)
Ansökningsformulär


Kursperiod 1: 21 jun – 27 jun     

Skulpturer i lera, Anabeli Diaz Gonzalez
Odling, växtfröjd och historia, Elisabeth S Gunnarsson och Anton Sundin
Från tall till pall (ungdomskurs) - Peter Pålsson. Arr: Lions Club MörbylångaAvbokad
Keramik i trädgården, Maria Zetterstrand
 

Kursperiod 2: 28 jun - 4 jul

Rakukeramik, Jeanette Wåhlstrand
Textil - Mönstra med färg, Linda Zetterman           
Färg i fokus, Kajsa Lindgren
Tälja med kniv och yxa, Hannes Dahlrot/Moa Brännström Ott
 

Kursperiod 3: 5 jul - 18 jul    

Drejning - Nybörjare, Stina Lord/August Sörenson
Forma i trä, Johannes Lindgren       
Möbeltapetsering, Sara Lindqvist
Skrivarkurs, Tove Folkesson och Bob Hansson (obs 5-11 jul)
Vården av våra fruktträd, Niklas Medin (obs 12-18 jul)
 

Kursperiod 4:  19 jul - 1 aug (International courses)

Wood - Stoolworkshop, Mats Aldén
Textile - Kasuri weaving workshop, Lisa Juntunen Roos/Shogo Hirata                          Ceramics - Slab building, Malin Grumstedt                                     
Fritt broderi & konsten att skapa bild, Henriette Ousbäck/ Ria RoesInställd
Akvarell - fortsättning, Ria Roes (obs 26 jul-1 aug)   
                                             

Kursperiod 5: 2 aug – 8 aug

Keramik - Glasyrer, Anders Fredholm
Skärande svarvning, Åke Landström
En vecka - en form på drejskivan, Kennet Williamsson
Trädgård - Jord, Anton Sundin (obs 2-5 aug) Inställd
Ekologisk vegetarisk matlagning, Erik Måneld (obs 5-8 aug) 
 


Kursperiod 1, 21 juni - 27 juni

Keramik - Skulpturer i lera
Kursledare: Anabelí Dìaz. Kursavgift: 3950 kr

Under den här veckan ägnar vi oss åt att ringla skulpturer i lera. Sedan stenåldern har man ringlat över hela världen och gör det än idag. Själva tekniken är mycket enkel: man gör korvar i lera som man sedan sätter ihop genom att pressa samman. Man kan ringla ”vad som helst” och i princip vilken storlek som helst. Under den här veckan ska vi undersöka hur många ringar vår skulptur tål på en dag. Att ringla är att lära sig att vara tålmodig, tänka balans i form och inte vara rädd för att misslyckas dvs. ingenting för dig som tror att världen skapades på sju dagar. Här behövs år av träning men på en vecka får du verktyg som hjälper dig att gå vidare i din skapandeprocess oberoende av om du arbetar med brukskeramik eller enbart skulptur. 

Kursen riktar sig till dig som är van vid lera. Vi lägger allt fokus på själva tekniken och byggandet. Vi pratar om torkningen och bränningen, dock görs inga bränningar under kursen. Ta med egna verktyg och se den här veckan som en retreat i lerans anda omgiven av en fantastisk atmosfär och likasinnade människor. Välkommen!


Från tall till pall (ungdomskurs) Kursen 2020 avbokad
Kursledare: Peter Pålsson. Kursavgift: 5000 kr inklusive kost och logiavgift

Kursen är en inspirationskurs för ungdomar med intresse för trä. Du kan deltaga på kursen antingen som stipendiat eller betalande deltagare. Obs, ansökan görs genom Lions Club, Mörbylånga. För mer information och anmälan: www.lionsmorbylanga.se/fran-tall-till-pall
 

Trädgården – odling, växtfröjd och historia*
Kursledare: Elisabeth Svalin Gunnarsson, Anton Sundin. Kursavgift: 3500 kr

Under denna kurs får du lära dig odlingens grunder – jord-, näring- och växtkunskap men trädgårdens historia är också invävd i programmet. I trädgårdskursen ingår både teori och mycket praktik. Vi kommer bl a att planera, iordningsställa och plantera en vacker blomsterrabatt, ta del av arbetet i de ekologiska grönsaksodlingen och göra inspirerande studiebesök i intressanta trädgårdar. Som avslutning lagar vi en härlig middag av trädgårdens produkter.


Keramik i trädgården
Kursledare: Maria Zetterstrand. Kursavgift 3500 kr

I denna kurs är trädgården utgångspunkt för det vi skapar av lera. Vi kommer att använda Capellagårdens omgivande vackra trädgård och natur som inspiration. Leran är unik i att den är mjuk, formbar, taktil och den kan anta olika strukturer. När den sedan bränns till keramik är den beständig över lång tid. Fokus kommer att vara ett kreativt undersökande av keramiska konstruktioner att använda till trädgården utifrån form och även funktion. 

Detta är en kurs för dig som tidigare har arbetat med lera och testat olika tekniker. Största delen av kursen kommer att vara praktisk men det kommer även att ingå vissa teoretiska inslag. Se kursen som en möjlighet att inspireras av trädgårdens rum, växtlighet och invånare med utgångspunkt i leran.Kursperiod 2, 28 juni - 4 juli

Rakukeramik*
Kursledare: Jeanette Wåhlstrand. Kursavgift: 3500 kr

Den här sommarkursen är till för dig som är nyfiken på keramik i rakuteknik och vill veta hur det går till. Målet är att tillverka objekt som bränns i en vedeldad rakuugn. Om du har erfarenhet av att arbeta med lera så är det bra, men inte nödvändigt. De två första dagarna tummar, kavlar, ringlar och drejar vi föremål utifrån egna idéer eller med förebilder. Vår kursledare ger dig individuell hjälp efter behov. Vi låter våra skapelser torka, brännas i en skröjugn, glaseras och tillslut rakubrännas i vår vedugn. Under tiden vi väntar på att leran torkar hålls föreläsningar med bildvisning och samtal runt rakukeramik i Japan och västvärlden. Denna veckokurs är arbetsintensiv, men vi hinner ändå med promenader och avkoppling i Capellagårdens trädgård. Du får även tillfälle att besöka Capellagårdens verkstäder. Vi är en liten grupp med skiftande bakgrund och ålder. Måltiderna intas gemensamt i Vingårdssalen.


Färg i fokus*
Kursledare: Kajsa Lindgren. Kursavgift: 3500 kr

En djupdykning i färgsättning. Här får färgen stå för sig själv. Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt arbete med färger, privat eller professionellt. Vi målar färgfält med gouache på papper, hittar nyanser och kombinerar färger. Deltagarna får associera kring kulörers stämningar, kombinera och undersöka hur färger förändras av ljus. Vi upptäcker också färger att arbeta med i de vackra omgivningarna. Lämna allt vad prestationskrav heter hemma, här gäller det att vara närvarande i skapandet. Kursen ger en förfinad blick för färgnyanser och hur de påverkar oss. Efter att ha blandat många toner blir deltagarna både kunnigare och modigare i sitt arbete med färg. Något som är  användbart i de flesta kreativa yrken. Kursen utmanar dig på just den nivå du befinner dig. Välkommen till en färgrik vecka!


Textil - Mönstra med färg*
Kursledare: Linda Zetterman. Kursavgift: 3500 kr

Det här är en kurs för dig som vill få en introduktion till textilt hantverk och formgivning. Vi kommer att använda olika reservage- och trycktekniker tillsammans med färgning med naturlig indigo, ett urval av växtfärger och syntetiska pigment för att undersöka olika sätt att formge mönster. Vi skapar mönster genom att trycka, färga, teckna, vika och sy. Kursen innehåller även en uppgift där du kommer att kunna pröva metoder att arbeta utifrån inspiration med formgivning. Förhoppningen är att de olika momenten skall ge nya idéer och kunskap om textila material. Efter kursen kommer du själv att kunna skapa olika mönster, räkna recept och arbeta med olika textila pigment och kvalitéer. Kursen passar både för dig som har förkunskap i textil och för dig som vill pröva någonting helt nytt. Undervisningen blandar gemensamma genomgångar med individuell handledning.


Tälja med kniv och yxa
Kursledare: Hannes Dahlrot och Moa Brännström Ott. Kursavgift: 3950 kr

Kursen vänder sig till dig som känner ett sug efter att lära dig slöjda med kniv och yxa. Under fem dagar kommer vi ägna oss helhjärtat åt trä och verktyg. I kursen lär vi oss bland annat grundläggande yxteknik för säker bearbetning av trä, de vanligaste täljgreppen samt våra personliga favoriter, vad man bör tänka på när man jobbar i färskt trä samt en introduktion i hur man håller sina verktyg vassa. Vi inleder kursen tillsammans och slöjdar steg för steg. Längre fram får du handledning att tälja den där grejen du länge varit sugen på att göra. En perfekt kurs för dig som vill komma bort från skärmen, plastbanta bland dina köksredskap eller bara ta ditt hemmafixande till en ny nivå. Det behövs ingen komplett verkstad för att kunna skapa i trä utan går att komma långt med några få verktyg och lite kunskap. Tälja med kniv och yxa är en kurs som främst vänder sig till dig som är nybörjare men även den som redan har viss erfarenhet kommer kunna  få utmanade uppgifter och nya insikter. Kursperiod 3, 5 juli - 18 juli

Forma i trä (grundkurs)*
Kursledare: Johannes Lindgren. Kursavgift: 4900 kr

Kursen vänder sig till dig som vill utforska materialet trä och lära dig hur det kan formas. Genom praktiskt arbete i såväl färskt som torrt trä övas grundläggande tekniker för bearbetning och sammansättningar. Inom ramen för kursen tillverkas olika produkter såsom slöjdföremål och enklare möbler. Kursens mål är att utveckla och fördjupa förståelsen för materialet trä och fokuserar på arbetet med handverktyg med begränsade inslag av maskiner. Upplägget kännetecknas av metodisk planering och den individuella handledningen ges stort utrymme. Det praktiska arbetet vid hyvelbänken varvas med gemensamma genomgångar och föreläsningar. Forma i trä vänder sig till både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av att arbeta i trä. Om du funderar på att gå  huvudutbildningen i möbelsnickeri är det här en mycket bra förberedelsekurs.


Drejning - Nybörjare*
Kursledare: Stina Lord/August Sörenson. Kursavgift: 4900 kr

Under två veckor får du lära dig allt från att knåda och centrera leran till att glasera och bränna leran till keramik. Vi varvar praktiskt arbete vid drejskivan med föreläsningar och diskussioner om lera, glasyr, form och funktion. Kursen passar både dig med viss erfarenhet och du som är nybörjare. Vår fantastiska keramikverkstad är välutrustad och har en arbetsplats med drejskiva till varje person.Ta med oömma kläder och ett förkläde om du har och om du har egna verktyg får du gärna ta med dem annars finns det på plats. Välkommen till Capellagårdens nybörjarkurs i drejning! 


Möbeltapetsering*
Kursledare: Sara Lindqvist. Kursavgift: 4900 kr

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i traditionellt tapetserarhantverk
och omklädselarbete. Genom att arbeta med din egen möbel lär du dig att bygga upp en stoppning på sadelgjord med naturmaterial såsom koksfibrer, tagel, hampa och bomull. Stil-och hantverkshistoria, materialkännedom och teknikgenomgångar integreras fortlöpande i arbetet. Enklare översyn av möbelns träkonstruktion kan eventuellt bli aktuell. Ta med dig ett par stolar, en karmstol, mindre fåtölj eller liknande. Om du vill klä din möbel, tänk på att ha med tyg, band och ev. snodd. Observera att resårsnörning inte ingår i kursen.


Skrivarkurs (obs 5-11 jul)
Kursledare: Tove Folkesson och Bob Hansson, Kursavgift: 3950 kr

Att skriva poesi är bra, men att uppleva den är ännu bättre. Kursen är inte bara till för ditt huvud, utan också för din själ. Kursen kommer innehålla frigörande små övningar för att spärrar ska halkas förbi och ersättas med glädje. Vi gör korta meditationer, både guidade och fysiska. Att skriva sann text kan handla om att utmana sin trygghetszon, och det kommer vi även att försöka göra rent fysiskt. På morgnarna får ni också möjlighet att göra yoga. Vi kommer att fokusera på text både ur ett rent literärt perspektiv, men också utforska det som ett instrument för självutveckling. Alen Ginsberg sa; för att skriva fritt, måste du leva fritt. Det är dock inte något vi räknar med att kunna göra ens efter den här veckan. Men kanske ett litet steg däråt? Ambitionen är att dina texter och ditt skrivande kommer mötas på just det stadium det befinner sig, så oavsett om du skrivit tio år eller sju dagar så har du precis lika stor förutsättning för att bli inspirerad och möjligen en smula klokare. Eller oklokare, om det nu är det som behövs.
Hur veckan kommer bli, vet vi ju inte förrän efteråt, men här är en kvalificerad gissning. Det viktigaste är att vi inte kommer hit för att prestera. Er uppgift är inte att vara duktiga kursdeltagare eller geniala författare. Vi är inte där för att lyckas, utan för att undersöka. Vår uppgift är att skriva text, inte bra text. Förhoppningsvis kommer meditationerna hjälpa oss att glömma bort vår inre ”idol-jury”. 
Du är välkommen i all din storhet och i all din bräcklighet. Med alla dina ord, med alla dina tystnader, med all din lust och all din tvekan. Först och främst kommer vi skriva och läsa varandras texter. Det kommer handla både om att skriva texter och att framföra dem. Både poesi och prosa är välkommet. Och allt där emellan.


Vården av våra fruktträd (obs 12-18 jul)
Kursledare: Niklas Medin. Kursavgift: 3950 kr

Välkommen till en arbetsvecka i Capellagårdens fruktträdgård! Denna kurs riktar sig till dig som söker de grundläggande kunskaperna för att kunna ta ett fruktträd i din vård framöver. Inga förkunskaper behövs. Vi går igenom den grundläggande trädvården och dess skötselhantverk, med betoning på sommarbeskärning av de friväxande kronträden. Rotområdet och miljön närmast träden kommer att behandlas under veckan och vi kikar även på de spaljéer och övriga fruktbärande träd som växer på Capellagården. Vi hinner också med en kort introduktion i ämnet pomologi (läran om odlade frukter och bär) inklusive körsbärsfrossa. Fruktträdgården anlades i början av åttiotalet och är idag en del av det nationella genbanksarbetet i form av ett lokalt klonarkiv för svenska fruktsorter, t.ex. Kalmar Glasäpple och Ölands Kungsäpple.Kursperiod 4, 19 jul - 1 aug 
(International course period)


Wood - Stoolworkshop*
Instructor: Mats Aldén. Course fee: 4900 SKR

The workshop is for you who want to share craft and design making together with other participants, whether your main interest is conceptual design or cabinet making. The main task during the two week course is to create a stool for a specific purpose which you formulate and develop. The course offers possibilities to develop woodworking skills and is intended for people who have a basic knowledge of woodworking; materials, hand tools and machinery. It assumes that you can use tools and machines in a responsible manner.
Beside a fully equipped traditional workshop it is also possible to work outdoor with hand tools, hand saw, axe, etc. Both green and dried indigenous wood is available. The participants will be given an introduction to hand tools and machines, different techniques; joinery, finishing, gluing and to the design process.
You should prepare and bring ideas and thoughts about a stool through sketches/drawings, inspiration/pictures and material/construction. Don’t forget your sketchbook, folding rule and precious hand tools. 

The course will be conducted in English. See also**


Kasuri weaving workshop - give kasuri a go!*
Instructor: Lisa Juntunen Roos/Shogo Hirata. Course fee: 4900 SKR

Prior knowledge requirement: Basic knowledge of weaving techniques and experience in putting up a warp. No prior knowledge of dying necessary. During the two weeks you willl learn how to create kasuri patterned weaves. The course consists of making samples of the three basic kauri variants - warp- weft- and double kasuri and then create your own kasuri weaving project using one of these techniques. 

The course leaders are proficient in both Swedish, English and Japanese. English predominates though as the teaching language.


Ceramics - Slab building*
Instructor: Malin Grumstedt. Course fee: 4900 SKR   

Slab building is one of the most basic methods of ceramic production. During the course we will investigate its possibilities further. We will work with thin, thick, soft, hard, coarse or fine slabs to experience the different properties of clay. Out of the rolled out slabs we will build vessel shapes such as boxes and cylinders or construct sculptural work. The flat and even surfaces of the slabs are suitable for decoration and different kinds of relief. Except for the rolling and slab building technique the participants will also be given a brief introduction to the different stages of the ceramic process: shaping, drying, glazing and firing. The course is suitable for both beginners and more experienced, who want to develop their understanding of the subject, for example through working with porcelain. 

The course will be conducted in English. See also**
 

** During this period English predominates as the teaching language. Therefore, for students, applying for this period it is important to be able to understand and talk English. As everyone is learning by making their own designs, one has to be able to discuss the design and making process with the teacher and follow instructions. These intensive courses are relying on communication and students cannot be dependent on each other for translations. In the selection process it is desirable to have a certificate from a TEOFL test or similar. You can upload your copy when you fill in the application form. The link to the english application form will soon be available here.


Fritt broderi och konsten att skapa bild. Kursen inställd 2020. 
Kursledare: Ria Roes Schwartz, Henriette Ousbäck. Kursavgift: 3950 kr

I den här kursen kombinerar vi akvarellmåleri och konsten att bygga en bild med övningar och experiment i fritt broderi. Akvarellen är en snabb och en förförisk men oåterkallelig teknik, fritt broderi månar om långsamhetens lov. Går det att kombinera två så vitt skilda tillvägagångssätt? Genom att ta tillvara på teknikernas olikheter lär vi oss att förstärka och utveckla det egna skapandet i färg- och formexperiment, i undersökandet av stygn och dess målande egenskaper och akvarellmåleriets och broderiets specifika möjligheter att bygga en intressant bild. Kursen är öppen för alla, men det är en fördel med en viss vana vid nål och tråd.


Akvarell - Fortsättning (obs, 26 jul-1 aug)
Kursledare: Ria Roes. Kursavgift: 3950 kr

En intensiv kurs för dig som vill utforska det moderna akvarellmåleriets möjligheter och uttryck. Under kunnig och inspirerande handledning får du måla med ditt eget skapande i fokus. Akvarell är en lustfylld teknik där man kan leka och experimentera ganska fritt. Vi jobbar med bildbyggnad och komposition, går igenom färglära, dvs. färgens egenskaper, blandningar, kontraster och komplement. Vi kommer att jobba med akvarellkritor och collage. Vi provar på skrapteknik och tryck i akvarell men även akvarell monotopi. Individuell handledning och gemensamma redovisningar ger nya insikter och upplevelser och bidrar till den egna utvecklingen. Grundläggande erfarenhet av akvarellmåleri krävs! Materialkostnad tillkommer.Kursperiod 5, 2 aug - 8 aug

Keramik - Glasyrer*
Kursledare: Anders Fredholm. Kursavgift: 3500 kr

Kursen handlar framför allt om stengodsglasyrer. Vi använder min bok ”Glasyr” som kurslitteratur. Där går vi igenom ”Vad är glasyr?” om materialen som bildar glasyren och vad som behövs för att styra utseendet som färg, yta och struktur. Vi behandlar också ämnen som ”Aska och lera som glasyr” samt ”Att sätta färg”. Kursen är till stor del teoretisk men vi gör provserier som vi bränner under kursveckan. 

Jag kommer att ta med min stora provsamling, A-serien som består av ca 300 glasyrprover som är brända både i oxidation och reduktion. På min hemsida kan du se innehållsförteckningen till boken, och vi skall under kursen försöka hinna med så mycket som möjligt av detta. Adressen till hemsidan hittar du här www.fredholm.nu/glasyrbok 
Ta med boken ifall du har den annars kan du köpa den vid kursstart.


Trädgård - Jord (obs, 2-5 aug)
Kursledare: Anton Sundin. Kursavgift: 2750 kr

Något jag försöker eftersträva i min roll som trädgårdsmästare är att ”odla jord och inte växter”. Inom odling är jord grunden till allt och behandlar vi den väl blir belöningen i form av skörd och blomsterprakt stor. Den här kursen är för dig som vill lära dig grunderna inom arbetet med jorden samt ekologiska arbetsmetoder för att bygga upp en hållbar och god jord i din trädgård. Vår verkstad för dessa kursdagar är Capellagårdens trädgård med dess jord – som faktiskt är en av världens bördigaste odlingsjordar. Under kursen kommer vi att titta närmare på jordens olika beståndsdelar, olika bearbetningsmetoder av jordar och hur man bygger upp olika typer av odlingsbäddar. Under kursen ska vi också lägga komposter och fördjupa oss i komposteringsprocessen. Större delen av tiden kommer att vara praktiska uppgifter i trädgården men det kommer även att ingå vissa teoretiska inslag. Inga förkunskaper krävs.


Ekologisk vegetarisk matlagning (obs, 5-8 aug)
Kursledare: Erik Måneld. Kursavgift: 3100 kr (inkl måltider)

Under tre dagar ska vi laga mat med råvaror från Capellagårdens underbara ekologiska odlingar. Kursen kommer att präglas av intresse för och respekt gentemot vår omgivande natur, samtidigt som vi kommer att pröva oss fram inom nya intressanta kulinariska områden. Du kommer att klara dig fint med allmänna kunskaper inom matlagning och ett intresse för hållbarhet och ekologiska råvaror. Varmt välkommen till Capellagårdens kök och trädgård.


Skärande svarvning*
Kursledare: Åke Landström. Kursavgift: 3500 kr

Skålar, askar, fat och pinnstolar – det finns en uppsjö av föremål som kan tillverkas genom svarvning. Tekniken har förekommit sedan 1300 f.kr och har varit ett populärt hantverk i olika perioder, genom tusentals år. Grunden är densamma än idag: materialet roteras och genom bearbetning med skärande verktyg kan släta, rundade former skäras fram. Åke lär ut hur svarvning går till i färskt och torrt virke samt berättar mer om svarvningens historik. Under kursen får du lära dig tekniken för att forma rundade och skålade former och pröva på att svarva Åkes specialitet – skålar i färskt trä. I kursen ingår också materialkunskap och verktygsslipning. Alla kursdeltagare får tillgång till en egen svarv och verktygsuppsättning under hela kursen 


En vecka, en form på drejskivan*
Kursledare: Kennet Williamsson. Kursavgift: 3500 kr

En vecka, en form på drejskivan! Alla som någon gång försökt sig på att förverkliga en form på drejskivan gör erfarenheten att övningen fodrar upprepning. Jag skulle vilja påstå att även för mig som har drejat i femtio år fodras en upprepning av samma form för att förstå en forms innebörd både på ett ytligt designtänkande som på en forms djupare innebörd. För att kunna ge rätt fokus krävs att du redan innan känner dig ganska hemma vid drejsskivan. Alltså en vecka en form, en form som du själv väljer att fördjupa dig i. Vi diskuterar i grupp och individuellt formers mening och uppsåt. Om någon av alla dina former ger dig en utvecklad kunskap kan vi skröjbränna den, alltså första bränning innan glasering. Då kan du få den med dig hem. För att dra nytta av kursen behöver du känna dig ganska hemma vid drejsskivan. Bästa hälsning och välkommen till En vecka, en form på drejskivan! 
 


Obs! Kostnader för kost, logi och ev material ingår ej i kursavgiften. Enskilda undantag finns och beskrivs då i resp kursbeskrivning.

* Kurser som är markerade med asterix bedrivs i enlighet med förordningen om stöd för konst och kulturutbildningar (2013:871). Myndigheten för Yrkeshögskolan är tillsynsmyndighet. Dessa kurser kan därför hålla en lägre kostnad.

Förändringar kan förekomma